Tid for årets influensavaksine

De er to hovedgrunner til at Folkehelsa anbefaler vaksinasjon. Sesonginfluensavaksiner gir kortvarig beskyttelse og personer i risikogruppene ha svekket immunrespons ved vaksinering.

De er to hovedgrunner til at Folkehelsa anbefaler vaksinasjon. Sesonginfluensavaksiner gir kortvarig beskyttelse og personer i risikogruppene ha svekket immunrespons ved vaksinering. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Folkehelseinstituttet har nå sendt ut 430.000 doser av årets influensavaksine til helsetjenesten i hele landet.

DEL

OSLO: – Det er for tidlig å si hvilken influensa vi får i år. Årets vaksine tilsvarer den som ble brukt i fjor og som beskytter mot tre typer virus, to av type A og en av type B, sier overlege Marianne Riise Bergsaker ved vaksineavdelingen i Folkehelseinstituttet til NTB.

Del på Facebook

De er to hovedgrunner til at Folkehelsa anbefaler vaksinasjon. Sesonginfluensavaksiner gir kortvarig beskyttelse og personer i risikogruppene ha svekket immunrespons ved vaksinering.

Særlig eldre, gravide og de som har kroniske sykdommer bør vaksinere seg på nytt.
– Selv om vaksinene er like, bør de som tilhører risikogruppene også vaksinere seg i år fordi denne vaksinen ikke har langvarig beskyttelse. Siden disse gruppene kan ha svekket immunrespons, bidrar en ny vaksine til at den får bedre effekt, sier overlegen.

I tillegg til risikogruppene anbefales det at helsepersonell som har pasientkontakt tar vaksinen. De er i stor grad utsatt for smitte, og kan også utgjøre en betydelig smittekilde for pasienter dersom de selv blir smittet.
Influensavaksinen bør fortrinnsvis tas i løpet av september-november, og full beskyttelse oppnås etter én til to uker.

Ikke syk av vaksinen

Enkelte tror de blir syke av vaksinen, men det er ikke riktig.
– Den kan ikke forårsake en influensa, men influensavaksinen som andre vaksiner kan gi deg reaksjoner som lett feber og litt muskelverk som kan ligne på influensa. Det viktigste budskapet til dem som vaksinerer seg er at dersom man får alvorlige symptomer i etterkant av en vaksinasjon, så må man søke medisinsk hjelp og ikke skylde på vaksinen, sier Bergsaker.

Det er mange ulike virus som kan forårsake influensalignende sykdommer.
– Denne vaksinen beskytter bare mot influensa. Alle de andre sykdommene som ligner gir den ikke beskyttelse mot.

Hvor «sint» viruset er varierer. Har viruset endret seg mye fra tidligere sesonger, er flere personer mottakelige og flere kan bli syke.
– Noe annet er at selve viruset kan fremkalle en mer alvorlig sykdom. Under pandemien for to år siden så det ut til at dette var tilfellet for noen.

Fra Asia

Flere av influensavariantene stammer fra Asia.
– Influensaviruset er ustabilt og det kan lett skje små forandringer i det. I omgivelser der det bor mange mennesker tett på hverandre, får viruset mye større muligheter til å formere og endre seg. Det er nok en grunn til at det ofte oppstår i Asia, sier overlegen.

Influensaen starter gjerne i Asia, forplanter seg til Europa, går så over til Nord-Amerika før den dør ut i Sør-Amerika.
– Sesongvariasjonene forsvinner jo nærmere ekvator du kommer. Influensaen hører høsten og vinteren til hos oss. På den sørlige halvkulen er det i juni, juli og august.
Grunnen til at den dukker opp i den kalde årstiden hos oss skyldes særlig to forhold.

– Da er slimhinnene mer sårbare og vi er mer mottakelige for virus. Men vi er også mye mer innendørs og er tettere på hverandre. Ofte ser vi at en influensasesong er i full anmarsj, men så dør den ut når jule- eller vinterferie kommer for da er folk på hvert sitt sted, sier overlege Marianne Riise Bergsaker. (©NTB)

Artikkeltags