Tyvene tømmer kontoen

Disse tyvene har akkurat stjålet minibankkortet de her bruker for å tømme offerets konto. – De må ha spanet på sitt offer i forkant, slik at de har fått med seg minibankkoden før de har slått til og stjålet kortet, sier politijurist Ole Jacob Garder.

Disse tyvene har akkurat stjålet minibankkortet de her bruker for å tømme offerets konto. – De må ha spanet på sitt offer i forkant, slik at de har fått med seg minibankkoden før de har slått til og stjålet kortet, sier politijurist Ole Jacob Garder. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

De dulter «uheldigvis» bort i deg så du faller. Når de hjelper deg opp igjen forsvinner lommeboka eller veska.

DEL

SØNDRE BUSKERUD: I september ble to grupperinger av lommetyver som hadde spesialisert seg på å stjele fra eldre mennesker dømt til fengselsstraffer.
En liten periode ble det stille i vårt politidistrikt, men nå har det kommet påfyll av nye eldreranere.

De herjer igjen – og snart starter juletrafikken.

Del på Facebook

Åpen gate og senter

– I løpet av oktober og november har vi så langt hatt ti tilfeller av slike tyverier og ran. Ofrene er både menn og kvinner, men i de aller fleste tilfellene er ofrene eldre personer, forteller Ole Jacob Garder, Søndre Buskerud politidistrikts leder for politiets samarbeidsprosjekt Grenseløs, hvor det jobbes med å fange omstreifende kriminelle.

Gulskogen og Bragernes i Drammen og Kongsberg utpeker seg om tyvenes favorittsteder.

LES OGSÅ: Tre tatt på fersken for eldreran

Tyveriene har skjedd på åpen gate og inne i kjøpesenter.

Og som før driver tyvene og ranerne med avledningsmanøvrer for å lure til seg lommebok eller veske. Noen bruker kart for å spørre om veien, men noen går mer fysisk til verks mot sine eldre ofre.

Følger etter deg

– Vi har hatt noen tilfeller av at de ved «et uhell» dulter bort i offeret slik at han eller hun faller. Deretter hjelper ranerne offeret opp igjen. Da forsvinner lommeboka eller veska i samme slengen, forteller Garder.

– Når det blir fysisk som dette, er det å regne som ran.

Et annet fellestrekk for disse eldreranerne er at de går rett til en minibank og tømmer ofrenes konto.

LES OGSÅ: To erkjente straffeskyld for brutale eldreran

– Det forteller oss at de må ha spanet på sine ofre over tid. Ranerne har fulgt etter sine ofre. Sett hva slags koder de har tastet inn i minibanken eller i butikken. Når de har fått koden, slår de til, forteller Garder.

Politiet mener at det er tre til fire grupperinger av eldreranere som jobber i vårt distrikt. Felles for alle er at de er fra Øst-Europa.

– Og de er her nå?

– Det er ingen grunn til å tro noe annet, svarer Garder.

Gode arbeidsforhold

LES OGSÅ: Frekt eldretyveri

Vi er nå på vei inn i den mest travle shoppingperioden i året. Julehandelen står for døren. Det er penger på konto, det er trengsel i kjøpesenter og på gater. Vi er stresset og har fokus på helt andre ting enn lommetyver.

– Det er svært gode forhold for tyvene nå, sier Garder.

Han er opptatt av at folk er oppmerksomme. At vi tar våre forholdsregler.

– Pass på veske og lommebok. Og sørg alltid for at du skjuler koden når du taster i minibanken eller i butikken.

Samtidig ber politiet publikum om å være ekstra på vakt.

– Vi skal ha tak i disse. Så om publikum ser noe mistenkelig, ta kontakt med oss. Ring politiet raskt, oppfordrer Garder.

Artikkeltags