Gå til sidens hovedinnhold

Vanebo synes kritikken er urettferdig

Artikkelen er over 10 år gammel

Ove Vanebo forteller at han ble helt svimmel da han ble kontaktet om overgrepsanklagene mot sin venn og kollega Trond Birkedal.

OSLO: Blikket litt gråere enn ellers, og ryggen litt krummere. Likevel føler FpU-formannen seg litt piggere akkurat i dag.

Del på Facebook

– Medietrykket har roet seg litt, men det har vært en helt grusom uke, sier Ove Vanebo.

Han har vært jaget av pressen til alle døgnets tider, truet med at karrieren vil ryke hvis han ikke forteller alt han vet og han har blitt beskyldt for ikke å ha tatt anklagen om sexovergrep alvorlig nok da han fikk vite om den høsten 2009.

I et eksklusivt intervju med Drammens Tidende, i samråd med partiledelsen, forsøker han nå å besvare spørsmålene mange har stilt seg de siste dagene.

Ove Vanebo

– Det føles deilig å få ting på plass. Slike kriser gjør meg mer rustet. Jeg tror ikke at noen tror jeg har gjort noe galt. Men hvis folk er uenige, så får de ta det direkte med meg, sier han.

LES OGSÅ: - Kan bli kalt inn til avhør

– Må være kynisk

Ett år etter at Trond Birkedal skal ha hatt oralsex med en 15-åring, tar fornærmede fysisk kontakt med Vanebo som da hadde overtatt formannsvervet etter Birkedal.
Vanebo kjente gutten fra før, og fikk sjokk.

– Jeg ble helt svimmel, men tok henvendelsen veldig på alvor. Jeg hørte på hva han mente vi burde gjøre, forteller Vanebo.

Ove Vanebo

Han konfronterte deretter Birkedal – ansikt til ansikt og ga klar beskjed om at han var nødt til å varsle partiledelsen om forholdet.

– Jeg var jusstudent og var derfor opptatt av å høre begge parter. Det var veldig tungt fordi jeg hadde jobbet nært med han, men jeg syns jeg klarte å fortrenge det ganske raskt. Man blir kynisk av å være i politikken. Slik var jeg nok ganske avstumpet følelsesmessig, forteller Vanebo.

LES OGSÅ: Vanebo visste om overgrepet

Benektet

– Hvordan reagerte Birkedal?

– Han benektet det hele og kontaktet advokat.

Vanebo gikk deretter til Frps generalsekretær Geir Mo, som han satte sin lit til at ville ta hånd om saken videre.

– Jeg har ikke detaljkunnskap om hva han gjorde videre, men jeg er sikker på at han har gjort alt riktig. Vi hadde grei kontakt om saken etter dette, sier Vanebo, som påpeker at hans ansvar var å holde fokus på den fornærmede.

– Ifølge bistandsadvokat Hege Salomon skal den fornærmede ha følt at han ikke fikk god nok støtte fra partiet?

– Det syns jeg er trist. Vi ga beskjed om at dersom han ønsket ytterligere hjelp, så skulle vi bistå med det. Også dersom han ønsket å anmelde, sier Vanebo, som står fast på at han og andre i partiet har fulgt sitt eget regelverk og viser til at strafferettseksperter mener de handlet riktig – både rettslig og moralsk.

– Ser du ikke at du likevel burde gått til politiet med en så alvorlig sak?

– I grunn ikke. Jeg har hatt kontakt med ham og tilbudt ham hjelp og bedt ham om å si ifra dersom det er noe. Jeg har aldri fått signaler om at noen ikke er fornøyd. Også nå når saken dukket opp igjen har jeg tilbudt han psykolog. Her føler jeg at jeg ikke kunne gjort noe annerledes. Samtidig er jeg ydmyk og åpen for at vi kan endre på regelverket i fremtiden, sier han.

Kunne vært mer obs

Episoden i 2009 endret lite på forholdet mellom Vanebo og Birkedal. De var på ferieturer og reiser, blant annet til Birkedals feriehus i Thailand. – Ble du mer oppmerksom på han etter dette?

– Jeg tenker at en person er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Jeg trodde at det skulle skje mer etter at advokaten tok tak i dette, men så hørte jeg ikke mer. Vi kunne heller ikke stoppe opp politikken, sier Vanebo.

– Snakket du med Birkedal om dette etterpå?

– Ja, vi snakket flere ganger om det. Men han ga inntrykk av at det hadde dødd ut.

– Burde du sjekket bedre?

- Jeg tenker ofte om jeg burde vært mer observant, men det er vanskelig å si - hvordan jeg skulle håndtert dette annerledes. Man kan aldri gardere seg hundre prosent. Vår jobb blir å minimere skader og ta hånd om medlemmene, sier han.

– Når du nå ser tilbake – er det noen brikker som faller på plass?

– Nei, jeg skulle ønske jeg kunne si det, men jeg føler meg bare lamslått. Jeg er skuffet og lei meg.

– Syns du også synd på han?

– Jeg har ikke lyst til å uttrykke hva jeg syns om det.

Bør se på regelverk

I går kveld beklaget partileder Siv Jensen via TV2 dersom den fornærmede følte at han ikke hadde fått god nok oppfølging.

– Tar du dette som en kritikk?

– Det jeg tror hun sikter til er at regelverket bør endres slik at også man bør varsle foreldre i slike saker. Det er jeg enig i, sier Vanebo.

I går avholdt FpU sentralstyremøte der Birkedal-saken var et naturlig tema. Vanebo fikk styret sin fulle tillit.

Ove Vanebo

Kommentarer til denne saken