Vær en venn i hverdagen

Geir Arne Bore

Geir Arne Bore

Artikkelen er over 6 år gammel
DEL

LEDER: Den viktigste historien i dagens avis er de to, av altfor mange, som forteller hvordan det er å være ensom i dagens Norge. Av og til gjør det så vondt at hun ikke klarer å puste, forteller Sarah Rezai.

Det er en sterk historie, og det er bra at hun deler den. Det er så mange som er ensomme i Norge at det går utenpå veldig mange andre problemer. En av tre unge har opplevd ensomhet. Dette oppleves nok ekstra sterkt i ung alder, hvor det ligger forventninger om det motsatte. På samme vis vet vi dessverre at mange eldre er ensomme, enten det er helseproblemer eller frafall av venner og familie.

Ofte er ensomheten knyttet til sentrale problemer i samfunnet, som dårlig helse, mobbing, arbeidsløshet og psykiske problemer. Ensomheten kan forsterke effekten av en allerede krevende livssituasjon.

Litt ensomhet kan ofte være fint, og også fristende for dem som hele tiden omgås mennesker tett. Men som dikteren Olav H. Hauge så altfor godt har beskrevet dette, så er ensomheten bare fin når veien tilbake til de andre er åpen.

Ensomhet er en utfordring vi best løser i fellesskap og gjennom personlige og felles tiltak for å møte andre mennesker. Ensomheten er isolert sett ikke nødvendigvis myndighetenes utfordring. Det offentlige har allerede store forpliktelser til de berørte problemstillingene som helse og arbeidslivstiltak og mobbing.
Ensomhet er derimot en utfordring som alle kan gi bidrag på.

Det er større sjanse for å løse dette gjennom det personlige engasjement som enkeltmenneske og i de frivillige organisasjonene. Røde Kors startet tidligere i år en viktig og god kampanje for ensomhetsproblemet, og det har også andre aktører gjort.

Vi skriver om dette for å få fram hvor alvorlig dette er for de mange som er ensomme, og vi ønsker også å få fram lesernes historier. Vi håper dette kan vekke oss til å være en venn for dem som trenger det. Klarer vi å mobilisere flere til å ta kontakt, passe på hverandre og gi sine bidrag, så er det bra for oss alle.

Vi håper dette kan vekke flere av oss til å være en venn for dem som trenger det.

LES OGSÅ: – Noen ganger gjør det så vondt i hjertet mitt. Og jeg får ikke puste

LES PÅ DT+: Bill. mrk: Venner søkes

HAR DU EN HISTORIE OM ENSOMHET? DEL DEN I PROTOKOLLEN VÅR HER.

Artikkeltags