DRAMMENSOMRÅDET: Foreldre er alt for naive i forhold til hva tenåringen deres gjør på fest. Det mener både politi, ungdom og voksne som observerer utelivet i området.

Del på Facebook

– Det er på tide at foreldrene våkner opp. Når hasj, kokain, amfetamin og GHB har spredd seg til alle ungdomsgrupper, må foreldre ta av seg skylappene og begynne å følge med, sier leder for narkotikagruppen ved Drammen politistasjon Rune Bakkeli.

Mest rus for pengene

Som Drammens Tidende har skrevet i artikkelserien de siste dagene, er det nå mer stoff i drammensområdet enn noen gang tidligere. Prisen på narkotikaen er halvert og rekrutteringen er stor.

Mange ungdommer er nysgjerrige, og jo flere som bruker stoff jo lavere blir terskelen for andre å prøve.
Når de unge skal på fest ønsker de mest mulig rus for pengene. En desiliter GHB koster for eksempel 500 kroner, noe som gir rundt 30 brukerdoser.

– Går du på butikken og kjøper øl for den 500-lappen, er det ikke spesielt mange ølbokser du får med deg, sier Bakkeli.

LES OGSÅ: Fant 6,5 liter GHB etter overdose

Seksuelle overgrep

Politiet ser også at det skjer mye skremmende på de mange hjemme-alene-festene.

– En fest for 16-åringer sprer seg raskt via SMS eller Facebook. Og plutselig er det langt flere og eldre personer til stede på festen enn det som var planlagt, sier Kari Benjaminsen, som er leder for forebyggende avdeling i Drammenspolitiet.

Politiet vet at det foregår seksuelle overgrep på slike fester.

– Dette er et kapittel med store mørketall. Det er ikke tvil om at overgrepene i ungdomsmiljøene er knyttet opp mot rus, sier Bakkeli.

De vet også at flere er blitt utsatt for overgrep i GHB-rus. Problemet da er at offeret ikke husker noen ting. Det er helt blankt.

– Ungdommer som våkner opp etter å ha blitt utsatt for overgrep ofte er livredde for å fortelle noe til foreldrene, for da blir det avslørt at de har benyttet narkotiske midler. Nettopp da er det veldig viktig at man har bygget opp et åpent forhold til barna sine, sier Bakkeli.

LES OGSÅ: Kuttet ut dopet for datteren

– Sett grenser tidlig

Politiet på forebyggende avdeling mener det er et problem at mange foreldre skal være kompis med barna sine.

– Som foreldre bør man sette klare og tydelige grenser tidlig. Dersom 13-åringen vil på Facebook, kan du si ja til det dersom du som forelder får tilgang på passordet og får være venn med dem der inne. Du kan ikke komme til tenåringen når han er blitt 15 år og begynne å kontrollere. Da er det for seint, sier leder for forebyggende avdeling Kari Benjaminsen.

Politiet har erfart at ungdommene selv setter størst pris på foreldre med klare grenser.
Det er noe ungdommene som Drammens Tidende har snakket med er enig i.

– Jeg skulle gjerne hatt strengere grenser hjemme og det vet jeg at flere enn meg tenker. Foreldre har ikke nok kunnskap om hva vi ungdommer driver på med. Du bør absolutt ikke stole blindt på tenåringen din, sier en av 17-åringene Drammens Tidende har snakket med.

Andre ungdommer bekrefter at det er en del stoff på fester og at foreldrene er alt for godtroende.

Oppfordring til foreldre

– Vi blir helt svette av hvor lite foreldre vet om hva som skjer på ungdomsfester, sier Benjaminsen.

Både politiet og senter for rusforebygging vil oppfordre foreldre til å bli mer nysgjerrige på hva barna dere holder på med.

– Vær til stede, observer og engasjer dere i barnas liv. Sier poden at han skal overnatte hos en kamerat, ta en telefon og sjekk at det faktisk stemmer, sier ruskonsulent Alvaro Fernandez-Montenegro ved senter for rusforebygging i Drammen kommune.

Ungdommer tenker ikke på at mange av de narkotiske stoffene som florerer i byen lett kan gi dem psykiske problemer.
Fernandez-Montenegro er skremt over hvor kort veien er fra å prøve ut narkotiske stoff til å få store psykiske problemer.

– Jeg har sett flere som har begynt med rus i russetiden og går direkte videre inn i psykiatrien. Vær på vakt, så flere slipper å gå den veien, sier han ettertenksomt.

LES OGSÅ: Flytende og livsfarlig partydop utbredt blandt ungdom i Drammen