Vil ha mer av naboen

Heretter skal Ulla og Tore samarbeide, ikke krangle

Heretter skal Ulla og Tore samarbeide, ikke krangle Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Deler av Lier og Nedre Eiker er en del av Drammen by, mener drammensordføreren.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

LIER: Det slo drammensordføreren fast da han møtte sin kollega i Lier, Ulla Nævestad (H) til debatt i regi av Lier næringsråd om de omstridte planene om fjordby på Lierstranda.

– Utviklingen av Lierstranda er en del av utviklingen av Drammen by, uttalte Drammens-ordfører Tore O. Hansen under debatten på Haugestad i går morges.

Han innlemmet også deler av Nedre Eiker i byen.

– Drammen kommune har 63.000 innbyggere. Drammen by har over 90.000 og Drammens-regionen har 160.000 med Drammen som regionshovedstad, sa han.

LES OGSÅ: Ber Drammen bøye av

Populært

Over 100 personer fra næringslivet i Lier fikk i går høre de to nabokommunenes syn på Liers planer om miljøvennlig fjordby med boliger og kunnskapsbasert næringsliv. De to ordførerne gjorde alt de kunne for å fremstå som to svært så gode naboer. Media fikk sin del av skylden for at forholdet mellom de to Høyre-ordførerne omtales som kjølig.

– Det kommer til å skje utvikling av boliger og næringsliv på Lierstranda, understreket O. Hansen.

Men debatten viste at de to kommunene slett ikke bare er enige om Lierstranda. Med sine uttalelser om at deler av Lier inngår i Drammen by, vekker Tore O. Hansen liv i en gammel debatt. For fem år siden stormet det så kraftig rundt dette temaet, at Liers førstedame og rundt 20 andre møtte opp i Lier-bunader og -stakker i bystyret i Drammen. Til tross for formelle samarbeid gjennom blant annet Buskerudbyen, er ikke Ulla Nævestad enig i at deler av grønne Lier er en naturlig del av elvebyen.

– Det må ikke være sånn at kommuner som grenser til byer skal knebles for å bli slukt av byen, uttalte hun under debatten.

Til Drammens Tidende etterpå, skjuler ikke ordføreren av hun reagerer på språkbruken.

– Tore O. Hansen legger deler av Nedre Eiker og Lier inn i Drammen. Jeg er ikke komfortabel med det, sier hun.

LES OGSÅ: Nabostriden fortsetter

Utfordringer

Nævestad viser til blant annet Asker og Bærum som ligger nær landets hovedstad, og at disse kommunene ikke omtales som en del av Oslo by, men en del av Stor-Oslo. Hun får støtte av Bent Inge Bye (Ap) i Nedre Eiker som også reagerer på betegnelsen.

– Drammen er Drammen kommune, det er ingen vits i å forkludre det, sier Aps gruppeleder om betegnelsen.

– Drammen kan ikke gjøre seg større enn de er, sier han og mener det skaper motsetninger mellom nabokommunene.

– Kommuner som ligger ved siden av hverandre må samarbeide. Men vi må ha respekt for hverandre, understreker han.


– Tore Opdal Hansen kan konsentrere seg om Drammen, sier Bye og legger spøkende til at de har hatt nok bydiskusjoner i Nedre Eiker den siste tiden.

LES OGSÅ: Ber Ulla og Tore snakke sammen

Bruker SSB

Drammensordføreren forstår ikke hvorfor betegnelsen provoserer. Han understreker at han referer til tall han har hentet fra Statistisk sentralbyrå.

– Det skjønner jeg ikke, fordi Drammen er mer enn de 63.000 innbyggerne som kommunen er. Det er mer langstrakt enn fra kommunegrense til kommunegrenser, sier Opdal Hansen.

I SSBs betegnelse på tettstedet Drammen inngår deler av Lier, Røyken, Nedre Eiker og Øvre Eiker. Til sammen utgjør dette ifølge SSB over 96.000 innbyggere.

LES OGSÅ: Vil mekle uten Tore

Skal informere mer

Ordføreren i Lier lover tettere samarbeid med næringslivet om fjordbyplanene på Lierstranda. Det kom fram under debattmøtet i går. Flere av tilhørerne i salen etterlyste mer informasjon om arbeidet med fjordbyplanene, slik at de får forutsigbarhet ved sine bedrifter.

– Det gjør vi gjerne. Jeg skal sørge for at Lier kommune inviterer til et dialogmøte, forsikret ordfører Ulla Nævestad.

Som Drammens Tidende har skrevet flere ganger tidligere, er det eksisterende næringslivet på Lierstranda bekymret for sin fremtid. Men få av dem benyttet anledningen til å kreve svar fra politikerne i går.

– Jeg hadde nok vært like bekymret selv, men verden går videre og fremover. Ofte kan det komme endringer som er positive, uttalte Nævestad til Drammens Tidende etter debatten.

LES OGSÅ: Fjordbyplanene på is

På farten? Følg oss på mobil: m.dt.no

Artikkeltags