Vil ha nynorsk ut av pensum

Nynorsk er et lite populært fag blant elevene.

Nynorsk er et lite populært fag blant elevene. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skolepolitikerne vil ha valgfritt nynorsk, men mange lærere vil ikke kaste Ivar Aasen på gangen.

DEL

DRAMMEN : – Jeg kjenner ingen lærere som er for valgfritt sidemål, og hvis noen er det, så tør de ikke si det, sier en lektor fra Drammen videregående skole på telefonen til Drammens Tidende.

– Jeg vet om et par som mener det samme som meg, men vi er i mindretall, sier norsklektor, avdelingsleder og nynorsksensor Preben Kjelsrud ved St. Hallvard videregående skole.

Hva er det han mener? Jo, at sidemålet ikke bør gi karakter, at skriftspråket bør være valgfritt eller skyves ut av skolen fullstendig – og at nynorsken går en naturlig død i vente.

Det er imidlertid bare han som vil si stå fram for valgfritt sidemål, og på lederseminaret han deltar på, tar til og med mattelektorene tydelig avstand fra det han nå skal si:

– Det er ikke skolens oppgave å holde liv i nynorsken, sier Preben Kjelsrud.

(Se video av unge meningers debatt om valgfritt nynorsk høyre spalte)

Farvel Vesaas

Skolepolitikerne i Buskerud er samstemte:

De vil ha en prøveordning for valgfritt sidemål i videregående skole. I går sendte Buskerud fylkeskommune en søknad til Utdanningsdirektoratet der de ber om å få starte opp i to 2.-klasser til høsten, og at prosjektet skal vare i to år.

I disse klassene skal det ikke være noe opplæring i nynorsk, og tekstene som elevene leser skal i all hovedsak være på bokmål.

Dermed vil ungdommen bli forskånet for forfattere som Tarjei Vesaas, Frode Grytten, Ivar Aasen og Are Kalvø. Hvis noen av dem er blant fylkets 50 nynorskelever, så vil de ikke få opplæring i bokmål eller lese annet enn litteratur på nynorsk. Det betyr at Henrik Ibsen og Knut Hamsun blir stående igjen på biblioteket.

LES OGSÅ: Raser mot tykke l'er på eteren

Frihet og brorskap

– Fylkespolitikerne tar hendene sine borti noe de ikke har noe med! Dette handler om kulturforståelsen vi har, og det må avgjøres på et høyere plan, sier norsklektor Liv Marie Schou og fortsetter:

– Nynorsk handler om nasjonalforståelsen som begynte på midten av 1800-tallet og kulminerte med OL på Lillehammer i 1994. Det handler om den franske revolusjonens idealer om frihet, likhet og brorskap, om at folk skal få skrive på målet som er nært dem.

Bør nynorsk være valgfritt? Kjør debatt

Populistisk

Vi er på vei opp trappene til lærerværelset på St. Hallvard videregående skole.
De fleste norsklektorene løper ut til time, men tre blir igjen. Disse mener at nynorsk handler om både nytte og dannelse.

– Det er blitt institusjonalisert et nynorskhat. Jeg opplever dette forslaget som veldig populistisk. Sidemålet er en del av allmennutdannelsen, sier lektor Hans-Petter Bredal.
 

– Men hva er nytten av det?

– Det er et for stort spørsmål, det går ikke an å svare på det, sier lektor Ketil Dokset.

– Det er aldri skadelig å ha kunnskap. Når man er god på hovedmålet, så er det ingen problemer å lære nynorsk, sier Schou.
 

– Kanskje er det dere som har lært det vekk for kjedelig. Er det lærernes skyld at nynorsk har kommet i denne situasjonen?

Lektorene fnyser til svar.

– Det har ikke vært kjedelig nok! Vi burde lagt mer vekt på grammatikk og pugging, sier lektor Dokset.– Du må pugge og du må lære for å kunne prestere og mestre, legger lektor Schou til.

Hvorfor blir dere ikke hørt av politikerne?

– Jeg opplever at de heller vil høre på elevene, sier Bredal.

Det gir politikerne ham rett i.

– Som politikere setter vi det elevene mener høyest, og tar ikke hensyn til enkeltgrupper, sier Daniel Torkildsen (H).

– Det er jo vi som er ekspertene og det er vi som kjenner fagene, sukker lektor Bredal.

LES OGSÅ: Facebook i norsktimen

Lite nyttig

Over en kaffekopp sitter lederen deres Preben Kjelsrud og skulle ønske han satt i minnestunden til nynorskfaget.

– Hensynene som var for faget, de finnes ikke lenger, sier Kjelsrud og legger til:

– Nynorsk er ekstremt lite nyttig! Spør folk om de har brukt nynorsk, og de aller fleste vil si aldri, sier Kjelsrud.

LES HVA FEM POLITIKERE VILLE HA VALGT - NYNORSK ELLER EI

Bør nynorsk være valgfritt? Kjør debatt
 

Artikkeltags