– Vold som oppdrager

Bistandsadvokat Anne Cathrine Vogt (t.v.), aktor Monica Hanø og Heidi Caorline Varmann avbildet før saken startet i Drammen tingrett tirsdag.

Bistandsadvokat Anne Cathrine Vogt (t.v.), aktor Monica Hanø og Heidi Caorline Varmann avbildet før saken startet i Drammen tingrett tirsdag. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fire barn ble utsatt for vold og trusler i fire år, ifølge tiltalen. Barnas bistands­advokat er rystet over at omskjæring av tre av barna ikke er med i tiltalen.

DEL

DRAMMEN TINGRETT: Bistandsadvokat Anne Cathrine Vogt sier at de tre guttene ble omskåret mot sin vilje da de var mellom åtte og 14 år.– Guttene ble omskåret uten bedøvelse, av en person som ikke var lege, hevder Vogt.

- Ble omskåret uten bedøvelse

De tre guttene forteller i dommeravhør at de er omskåret.

– Da retter politi og påtalemyndighet fokus mot det. Grunnen er at det har kommet fram opplysninger om at omskjæringen har foregått i et privat hjem, er foretatt av en ikke autorisert lege og at det er gjort uten bedøvelse, sier Monica Hanø, politiadvokat og aktor i saken.

Påtalemyndigheten mente omskjæringen kunne være straffbar, og etterforskningen ble rettet mot tiltalte, barnas mor og en slektning av foreldrene.

Umiddelbart etter at dette kom fram, ble det fattet en avgjørelse i en nesten identisk sak i Nordmøre tingrett. De tiltalte ble frifunnet.
Samtidig bestemte myndighetene at omskjæring av gutter ikke er straffbart. Dette gjør at påtalemyndigheten ikke går videre med omskjæringssaken.

LES OGSÅ: Barnefar innrømmer vold

– Oppdragervold

– Tema for saken i dag er oppdragervold, familievold. Far sitter på tiltalebenken for angivelig å ha utøvd vold mot fire av sine barn, sa Hanø i sitt innledningsforedrag i retten i går.

Politiet har jobbet med saken siden slutten av 2009.

Også barnas mor har vært etterforsket for å ha mishandlet barna. Saken mot moren er henlagt.

I april 2010 meldte oppvekstteamet bekymring for barna. De trodde det var begått oppdragervold i hjemmet.

Dommeravhør av barn

I mai samme år ble det foretatt dommeravhør av barna.

– Der kommer det fram at de blir utsatt for vold. Hovedsakelig er det mor de forteller om, sier Hanø.

Faren nektet straffskyld da saken startet i retten i går.

– Far bestrider ikke å ha brukt fysisk vold i barneoppdragelsen, men han bestrider straffskyld. Han har ikke vært klar over hva vi legger i voldsbegrepet i Norge, sier hans forsvarer Heidi Caroline Varmann.

LES OGSÅ: Far tiltalt for mishandling

– Bekymringsmelding

Saken har altså vært kjent for politiet lenge. Den ble sendt til et annet politidistrikt fordi man trodde familien bodde der. Etter en stund ble den sendt tilbake til Buskerud, fordi politiet mente familien bodde her.

I januar 2012 fikk politiet nok en henvendelse fra oppvekstteamet. De var bekymret for at far var voldelig mot barna. En ny runde med dommeravhør startet.

Nå forteller de fire barna at far er voldelig.

– Temaet er fars rolle i barnas oppdragelse og om han har forholdt seg som beskrevet i tiltalen, sier Hanø.

Aktor sier at hennes viktigste dokumentasjon i denne saken er dommeravhørene der barna forteller om livet i familien.

Artikkeltags