Bensinprisene stuper

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

På tre uker har bensinsprisene falt 12 prosent.

DEL

Nettavisen har de siste månedene hatt fokus på bensinprisene. Sammenligninger gjort i midten av november viste at bensinprisene hadde falt mye mindre enn oljeprisfallet skulle tilsi.

Dette har ført til at bensinstasjonselskapene er blitt kalt inn på teppet i dag til finansminister Siv Jensen og næringsminister Monica Mæland for å forklare hvorfor.

Nå viser imidlertid en undersøkelse Nettavisen har foretatt til noen få utvalgte stasjoner i Oslo, at bensinprisene faller mer enn oljeprisfallet de siste tre ukene målt i kroner.

Falt 12 prosent

Mens oljeprisen har falt 8,3 prosent i kroner har bensinprisene falt med rundt 12 prosent.

Bensinprisene ligger på mellom 13,07 og 13,26 kroner literen, mot 14,76 til 15,06 for tre uker siden på Nettavisens utvalgte stasjoner.

Bensinstasjoneierne ser frem til å forklare seg for ministerne mandag.

- Vi er glad til å få anledning til å gå gjennom prisutviklingen og forklare hvordan vi arbeider med prisutviklingen, både nasjonalt og i mikromarkedene rundt hver enkelt stasjon. Dette er komplisert og ikke kjent for alle, så vi er glade for å kunne få gi en redegjørelse, sa Pål Heldaas i Statoil Fuel & Retail til Nettavisen søndag.

LES OGSÅ: Årets billigste bensin

Konkurransetilsynet melder om høyere marginer

Tidligere i år la Konkurransetilsynet frem en rapport som meldte at norske bensinstasjonskjeder tar vesentlig høyere marginer enn før.

Selskapene i drivstoffmarkedet henter inn større bruttomarginer enn før. Bruttomarginen i Norge har økt, slo Konkurransetilsynet fast.

Det er primært innføringen av høyere veiledende priser som skaper større prisvariasjon gjennom uken, samt et ekstra prishopp på torsdag, som har ført til at marginene har gått oppover, ifølge tilsynets utredninger.

Nettavisen skrev i november at oljeprisen hadde stupt 30 prosent, mens bensinprisene bare hadde falt fem prosent.

Det er ulike årsaker til det, blant annet raffineringspriser og svekkingen av valuta. Målt i norske kroner var oljeprisfallet på 21 prosent.

Men hensyntatt de ulike faktorene er avansen, eller fortjenesten om du vil, har økt med 28 prosent i rene kroner på et år.

LES OGSÅ: Mann forlot mørklagt bil i tunnel

Artikkeltags