Denne kan koste deg 40.000 kroner

Siden årtusenskiftet har veggedyrproblemene økt kraftig over hele verden. Økningen skyldes resistens mot innsektsmidler og mangelfull kunnskap om alternative bekjempningsmetoder. I Tillegg har nasjonal- og internasjonal reiseaktivitet økt, slik at risikoen for spredning er større (kilde: Folkehelseinstituttet).

Siden årtusenskiftet har veggedyrproblemene økt kraftig over hele verden. Økningen skyldes resistens mot innsektsmidler og mangelfull kunnskap om alternative bekjempningsmetoder. I Tillegg har nasjonal- og internasjonal reiseaktivitet økt, slik at risikoen for spredning er større (kilde: Folkehelseinstituttet). Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Hele 15 prosent har selv eller kjenner noen som har vært utsatt for veggdyr på reise i utlandet.

DEL

Reiseundersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring slår fast at hele 15 prosent har selv eller kjenner noen som har vært utsatt for veggdyr på reise til utlandet.

I tillegg er det seks prosent som ikke er sikre på om de har vært utsatt eller ikke.

- Dette betyr også at et betydelig antall norske hjem kan stå i fare for å bli infisert dersom veggdyrene blir med hjem i bagasjen, sier assisterende informasjonsdirektør i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, til Nettavisen.

Får du veggdyr i huset, innebærer det en betydelig utgift og en rekke praktiske utfordringer som du sikkert ikke hadde regnet med.

Veggdyrene, også kalt bedbugs, kan koste deg svimlende 40.000 kroner.

LES OGSÅ: Comeback for veggdyr

- Alt innbo fryses

Dersom en har vært uheldig og fått veggdyrene i hus, finnes det ingen enkle grep for å bli kvitt dem. Det holder ikke å legge ut noe gift eller å fjerne et bol.

- I verste fall må hele huset tømmes og alt innbo fryses, sier Vennesland.

Vennesland anbefaler hotellgjester om å kreve et nytt rom om man ser ting som kan tyde på veggdyr. I tillegg bør en være påpasselig med å holde kofferten lukket, samt unngå å legge kofferten og klær på sengen.

Skadedyreksperter sier de opplever at stadig flere nordmenn får infisert hjemmene sine med veggdyr.

- Vi ser en kraftig økning. Dette skyldes blant annet mer reisevirksomhet, sier skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, til Nettavisen.

Risiko

Risikoen for å få med seg småkrypene hjem i bagasjen, kan avhenge av standarden på hotellet.

- Risikoen er ikke så veldig stor om man bor på et hotell som tar veggdyr på alvor. Da vil de kjapt ta rommet ut av bruk og fjerne veggdyrene. Da vil det være igjen færre dyr, og da er det liten sannsynlighet for at de kommer i kofferten din, sier Norstein.

- Men er du på et hotell hvor de ikke tar dette seriøst, så er sannsynligheten større for at de krabber inn i kofferten din og blir med deg hjem.

Folkehelseinstituttet har egne reiseråd for veggdyr. Dersom du skal feriere i USA eller Storbritannia, kan du på forhånd sjekke om ditt overnattingssted har vært utsatt for veggdyr.

Suger blod

Nettstedet bedbugregistry.com fører et register over hotellgjester som har opplevd veggdyr på navngitte overnattingssteder.

- Hvis du får med deg veggdyr hjem, så vil de slå seg ned i sengen og begynne å suge blod. Det vil se ut som et myggstikk eller utslett. Deretter legger de egg, og etter noen uker vil du få flere «myggstikk». På et tidspunkt innser du at du har fått veggdyr, sier Norstein.
Neste steg blir å forsøke å fastslå om du har fått veggdyr inn i hjemmet.

- Du kan begynne å lete mellom sprekker og i skjøter i sengen. De er omtrent på størrelse med en eplekjerne. Ser du en eplekjerne som krabber i sengen, så skal du ha en dårlig følelse.

Dersom en ikke finner levende veggdyr, blir neste fase å lete etter avføring.

- Hvis man ser noen små svarte flekker i sprekkene eller skjøtene i sengen, så er det et lite varsko om at man har veggdyr. Da kan du ta en insektsspray og spraye inn i sprekken. Hvis de er der, kommer de ut etter 20 sekunder, sier Norstein.

40.000 kroner

Neste skritt blir å tilkalle profesjonell hjelp som kan gjennomføre en veggdyrsanering. Prisen vil avhenge av omfanget på problemet.

- Hvis det er et lite angrep, kan det håndteres rimelig greit med varme- og frysebehandling av sengen og rundt sengen. Da blir det ikke noe dyrere enn noen tusen kroner.

- Men hvis det er en utfordrende jobb, så koster det mer. Da kan det fort koste fra 15.000 til 40.000 kroner, avhengig av hvor mye som må fryse- og varmebehandles og hvor mange rom som er infisert, sier Norstein.

Venter dobling i oppdrag i Norge

I løpet av fjoråret hadde Anticimex mellom 500 og tusen veggdyroppdrag. Norstein sier at de forventer en dobling i antall oppdrag i år. I Sverige er problemet langt mer utbredt. Anticimex gjennomførte nesten 20.000 veggdyrsaneringen i Sverige i løpet av fjoråret.

Norstein oppfordrer folk til å undersøke med sine forsikringsselskaper om boligforsikringen dekker eventuelle veggdyrsanering.

LES OGSÅ: Se opp for denne!

LES OGSÅ: De vanligste skadedyrene

Artikkeltags