Meteorologer: Farligere vær i vente

Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Været i Norge vil bli villere, våtere – og farligere. Det på høy tid å tenke på hvordan vi skal tilpasse oss klimaendringene, mener Meteorologisk institutt.

DEL

OSLO: Det er beskjeden statsminister Erna Solberg og klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil få når de tirsdag besøker Meteorologisk institutt (MET) for å ta tempen på værforandringene.– Våre målinger gir et tydelig signal: Vi har farligere vær i vente, sier MET-direktør Anton Eliassen.

Tema for tirsdagens besøk er klimaendringene og hvordan Norge bør tilpasse seg et våtere og villere vær. Solberg og Sundtoft skal ha samtaler med Eliassen og klimaforsker Inger Hanssen-Bauer.

Ifølge MET vil været bli preget av mer intens nedbør i tida framover.

– Vi får stadig oftere nedbørrekorder og varmerekorder, men det er lenge siden vi har fått en kulderekord, sier Eliassen.

Rekordene vil også komme langt hyppigere. Det som tidligere skjedde med 30 års mellomrom, kan nå skje hvert tiende år

Om 100 år vil også vinteren i Oslo ligne på en typisk Kristiansand-vinter i dag. Det som var regnet som et varmt år på 2000-tallet, vil bli oppfattet som kaldt i 2100.

Dagens høyfjellshytter vil være omkranset av skog, mens ekstremnedbør vil forårsake langt flere skader som folge av oversvømmelser, flom og skred, ifølge MET.

Beskjeden fra meteorologene er klar.

– Norge må tilpasse seg endringene for å unngå tap av liv og verdier, sier Eliassen.

Artikkeltags