– Ikke et spørsmål om det blir brann, men når

Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende forsikring viser julestjernen som forårsaket boligbrann.

Odd Magne Skjerping, brannekspert i Frende forsikring viser julestjernen som forårsaket boligbrann. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med julestjerne i papir er det ikke et spørsmål om det blir brann, men når.

DEL

Det er ikke mye igjen av julestjernen som tok fyr. Brannen spredte seg i boligen, og hele leiligheten ble nedsotet. Denne gangen varslet brannalarmen, og familien reddet seg ut, ifølge brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring.

– Det burde ikke overraske noen at papir er brannfarlig, sier han.

Svært mange juledekorasjoner i butikkene er fremdeles laget av papir og annet brennbart materiale. Det bekymrer Odd Magne Skjerping.

– Bruk aldri lyspærer som er sterkere enn det lampen er beregnet for. Svimerker er et alvorlig faresignal, er råd fra Brannvernforeningen, sier han.

– De mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år, understreker Skjerping.

LES OGSÅ: Røykvarslerens dag

Ingen jul uten ild

Uforsiktig bruk av levende lys og levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en annen typisk brannårsak.

– Ikke la brennbart materiale komme i kontakt med levende lys, er Skjerpings klare råd.

Desember er brannmåneden fremfor noen. Faktisk brenner nesten 50 prosent flere boliger denne måneden enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året. I tillegg til brannfarlig julepynt, bruker vi mer strøm enn vanlig og fyrer i peis og ovner for kos og varme – også det øker risikoen for brann.

– Det er viktig å ta noen forholdsregler. Ta en sjekkerunde før du legger deg. Kjenn etter om det er varmgang i kontakter og koblinger. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme, er rådet fra branneksperten.

– Og sjekk for all del at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier Skjerping.

LES OGSÅ: Nå må du huske dette

Artikkeltags