Gå til sidens hovedinnhold

Monstermaskin mekker park

Artikkelen er over 7 år gammel

Et dieseldyr på 29 tonn som slurper i seg 100 liter drivstoff i timen og spiser digre stubber som flatbrød herjer i Hokksund.

ØVRE EIKER: I løpet av et par dager har denne storkjeftede maskinen spist vegetasjon, digre stubber, kvist og store greiner med ekstremt stor appetitt. På hvert drag gaper den over 2,3 meter i bredden og 20 centimeters dybde og etterlater seg et mykt og luftig lag som med litt dandering blir det perfekte såbed.

Bedre for begge

Hokksund Båt og Camping har gått sammen med Øvre Eiker kommune for å bearbeide et areal på 140 mål. På den delen campingen disponerer er det fylt opp tusenvis av kubikkmeter masse for å flomsikre campinggjestene.

På 20 mål av kommunens areal står det igjen bare noen trær i kanten mot Drammenselva, og en bjørk her og der. Innimellom her er det den beltedrevne monstermaskinen sørger for å lage såbed.

– Dette er et viktig og populært nærområde for Hokksund. Nå blir det enda mer tilgjengelig, og jeg regner med at det blir tatt godt imot og at trafikken vil øke, sier teknisk sjef Frode Bolstad i kommunen.

LES OGSÅ: Får utvide campingen med 18 mål

Skal utvikles

Samarbeidsprosjektet, eller spleiselaget, som både Bolstad og Gustav Braaten på campingen kaller det, er bare i startgropen.

– Det blir lagt ned rør og kabler i bakken nå, men vi må vente med belysning til vi får litt mer penger å rutte med, forklarer Bolstad.

Karene mer enn antyder at det trolig kommer noen benker på plass allerede i år.

LES OGSÅ: Frykter ny stormflom

Bedre bademuligheter

Laksefiskerne, men også badegjestene, betyr mye for omsetningen på campingplassen til Braaten.

– Her skal vi fylle opp og dandere slik at det blir enda finere å bade, forteller Braaten og peker på området innerst i vika på området som nå er ryddet og er ferd med å bli dyrket.

Han har allerede satt opp et toalettanlegg som skoleklaser og turgåere kan benytte. Når alt er ferdig i denne runden regner han med at omkring 2,5 millioner kroner er gått med.

Forvokst jordfres

Det er Rolf Einar Bakstad i REB Anlegg fra Romedal på Hedmarken som håndterer spaker og pedaler på det digre dieselbeistet. Han kaller seg selv pensjonist, men har håndtert tilsvarende maskiner i over 30 år.

– Valsen har en diameter på 90 centimeter og har 100 hardmetalltenner. Den gjør over 1.000 omdreininger i minuttet, forteller han om den forvokste jordfreseren.

– Vi omdanner stubber, røtter og kvist til flis, og blander det inn i jorden slik at det blir ti centimeter ekstra med godt vekstmedium, sier han.

De 650 hestekreftene han har i hekken på maskinen er tørste, men så sørger de også for å dyrke ett mål i timen. Timeprisen varierer fra tre til sju tusen kroner avhengig av oppdragets art.

Kommentarer til denne saken