ØVRE EIKER: Øvre-Eiker pastor Jan Hanvold mener norske kristne ikke gir Gud det han skal ha.

Hanvold, som leder frimenigheten Visjonskirken, som igjen står bak den omstridte TV-kanalen Visjon Norge i Hokksund, legger fram dette regnestykket:

Han mener det er 400.000 personlig kristne i landet. Og dersom hver av dem tjener 250.000 kroner i året i snitt, har de en samlet inntekt på 100 milliarder kroner.

Les også: Sykdom skyldes synd

Dersom alle kristne hadde gitt tiende, skulle misjon og kirkeliv i Norge ha fått ti milliarder kroner. Men Hanevold sier han har regnet seg fram til at ”kristenfolket” bare gir to milliarder årlig. Ergo snyter kristne nordmenn Gud for åtte milliarder kroner i året.

Det er Vårt Land  som flere ganger tidligere har satt et kritisk søkelys på Hanvolds virksomhet, som bringer nyheten.

Straff å ikke gi

Hanvold har tidligere i høst vært i storm både i lokale og riksmedier etter at TV-kanalen sendte et program hvor den amerikanske predikanten Thurman Scrivner hevdet at sykdom skyldes synd. Han skal blant annet ha sagt at det er foreldre sin skyld når barna deres blir handicappede, og at når kvinner er syke, skyldes det ulydighet mot mannen.

Les også: Barna lider av foreldrenes synd

Ifølge Vårt Land skal Hanvold selv ha sagt torsdag i programmet Studio direkte at ”det følger straff og forbannelse med ikke å gi tiende”.

Hanvold har tidligere gått konkurs og er dømt til fengsel for brudd på skatte-, regnskaps og straffelover. Han har også tidligere fått oppmerksomhet for blant annet å ha kalt naturkatastrofer ”et tegn fra Gud” og for å kalle prinsesse Märtha Louise en representant for helvete etter at hun lanserte engleskolen sin.

Pengerekord

Vårt Land skrev fredag at i 2009 satte tv-kanalen inntektsrekord med 66 millioner. Det betyr en samlet omsetning de siste 10 årene på rundt 400 millioner. En svært stor del av disse inntektene er gaver. I fjor gikk kanalen i pluss med tre millioner kroner, og den har en positiv egenkapital på over 10 millioner kroner.

Likevel skal Hanvold ifølge Vårt Land på TV i forrige uke ha sagt at folk må gi mer penger for å berge kanalen.

- Vi har helt siden starten i 2003 hatt likviditetsproblemer. Derfor må vi snakke om mye penger, sier han til Vårt Land.

Jan Hanvold hadde ifølge skattelistene en skattbar inntekt i fjor på 1,75 millioner kroner.