Rekordstort laksefiske i Drammenselva

En av de mange som har fått laks i Drammenselva i sommer er Jørn F. Berg, som her i begynnelsen av juli.

En av de mange som har fått laks i Drammenselva i sommer er Jørn F. Berg, som her i begynnelsen av juli. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Men det er nedenfor Hellefossen.

DEL

ØVRE EIKER: Det kan ha vært større fangster på 80-tallet, men siden lakseparasitten gryodactalus salaris – populært kalt gyroen – kom til Drammenselva, så har det aldri vært fisket så mange laks, og så store laks. Mens det fortsatt gjenstår tre uker med laksefiske så er det tatt opp over 13 tonn med laks.

Del på Facebook

– Dette er et rekordår. Det beste siden 1998 ifølge mine tall. Det kan ha vært noen gode år på 80-tallet, men på 70-tallet var fisket elendig, sier Geir Nyhus, leder for lakseutvalget i Østsiden Jeger- og Fiskerforening (ØJFF).

LES OGSÅ: Lakseflaks i Hellefossen

Det er et eventyrlig fiske nedenfor Hellefossen. På laksebørsen til ØJFF er det så langt registret 2213 laks til en samlet vekt av 13.125,3 kg. Det betyr en snittvekt på over 5,9 kg.

– Det er et stort skår i gleden, og det er at den store vannføringen gjør at laksen ikke kommer opp Hellefossen. Det er knapt 350 laks som har passert laksetrappene, og det er jo synd for dem som fisker laks ovenfor Hellefossen, sier Nyhus.

Ovenfor fossen er det Åmot og Omegn Fiskerforening som styrer laksefisket. Og her har det vært lite fangster så langt i år.
En annen konsekvens av den store vannføringen i Drammenselva er at flere av fiskeplassene til ØJFF er under vann, og derfor ikke kan brukes. Dermed har laksen enda flere fristeder å stå.

– Vi har målt med ekkolodd og vet at det står svært mye fisk nedenfor fossen nå, sier Nyhus.

Ifølge foreningen Norske Lakseelver så har Drammenselva sammen med Numedalslågen levert et av sine beste lakseår på 2000-tallet. Og i år har Numedalslågen gått fobi Drammenselva både i antall fisk og i samlet vekt.

– Nå har de kulturtradisjoner med flåtefiske, dessuten en mye lengre strekning å fiske på, så målt i entall fisk per kilometer så er fisket her mye bedre, sier Nyhus.

Han legger også til at fisket i Nedre Eiker har vært godt i år. Ved Mjøndalen tas det vanligvis 30–40 laks, i år er antallet rundt 100.

Her kan du følge laksebørsen til ØJFF

Artikkeltags