Storbrann i næringsbygg i Hokksund

Den eksplosive brannen fikk herje ukontrollert i timesvis natt til torsdag, og spredde seg over store deler av industriområdet i Hokksund.

Den eksplosive brannen fikk herje ukontrollert i timesvis natt til torsdag, og spredde seg over store deler av industriområdet i Hokksund. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Politiet står foreløpig uten spor etter hva som kan ha forårsaket den enorme industribrannen natt til i dag.

DEL

DRAMMEN: Brannvesenet utfører nå en kontrollert nedbrenning, etter at den eksplosjonsartede brannen fikk herje ukontrollert i flere timer natt til torsdag. Ifølge brannvesenet skal over 5000 kvadratmeter ha brent ned i Eiker Næringspark, og de regner med å måtte drive etterslukking gjennom hele dagen.- Det ser ut ser ut som et krigsherjet område her. Det brenner fortsatt og kommer jevnlige drønn fra det brannvesenet antar er propanflasker, sier dt.no's reporter Marita Røkeberg på stedet like før klokken 09.00.

SE VIDEO FRA BRANNINFERNOET HER:

VIDEO: JOAKIM FJELDLI

Brannvesenet mottok først melding om full fyr i det store næringskomplekset ved Semsveien klokken 02.26 natt til torsdag. Bygningskomplekset ligger på gamle Ytong, i nærheten av Eiker Motorshop, og er sammensatt av en rekke næringseiendommer med variert industri og fagfelt.

Området huser et større dekklager, billager, plateindustri, renovasjonslagerplass for en rekke biler med mer. Bygningsmassen er over 220 meter lang og mellom 80 og 100 meter i bredden. Totalt er 30 bedrifter og rundt 200 arbeidsplasser rammet.

- Nesten hele bygningsmassen er totalskadd og vil brenne ned, sier operasjonsleder Tor Stein Hagen ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Hele nabolaget evakuert

Grunnet eksplosjonsfare og en hurtig eskalering av brannen ble mellom 60 og 80 personer evakuert fra nærområdet. Ingen personer skal ha oppholdt seg i de berørte bygningene når brannen startet, og ingen skal ha komme til skade, men det ble en stund meldt om helsefarlig røyk.

Kriseledelsen og kommunelegen i Øvre Eiker etablerte derfor et evakueringsenter ved brannstasjonen i Hokksund. En del av de evakuerte ble tatt hånd om her, mens andre ble tatt hånd om av venner og familie.

Helsebusser deltok også i arbeidet med å transportere de evakuerte. Rundt klokken 07.00 meldte politiet at de evakuerte fikk returnere til hjemmene sine i nærområdet ettersom eksplosjonsfaren var over.

Brann Hokksund
NEDBRENT: Slik så det ut i grålysningen torsdag morgen. FOTO: MARITA RØKEBERG

Svært farlig brann

Det skal ha vært en vekter som først meldte fra til politiet om brannen, og da nødetatene ankom stedet kort tid etter var det allerede full fyr i næringsbygget. Vitner meldte om flere kraftige smell, og brannen spredte seg svært raskt i bygningskomplekset. Brannvesenet måtte konsentrere seg om å begrense spredningen mest mulig.

- Brannen utvikler seg svært raskt og det er ikke mulig å få slokket den, opplyste politiet i natt.

Brannvesenet kjempet lenge en håpløs kamp mot flammene, og brannen fortsatte å spre seg ukontrollert. Rundt klokken 05.30 måtte innsatspersonellet trekke seg tilbake grunnet flere kraftige eksplosjoner fra 45 gassbeholdere med oksygen og nitrogen, som medførte at brannen blusset opp på ny.

Like etter klokken 07.00skal brannvesenet ha fått kontroll over flammene, og eksplosjonsfaren var ifølge politiet over. Fortsatt var imidlertid brannen synlig fra store deler distriktet.

Brann Hokksund
FOTO: JOAKIM FJELDLI

Sperret togtrafikken

Lageret med gassflaskene ligger i nærheten av toglinjen som går forbi stedet, og politiet valgte derfor å stoppe togtrafikken forbi Hokksund. I samråd med jernbaneverket ble kjørestrømmen derfor kuttet.

- Jernebanelinja forbi området er stengt og vil bli det en god stund utover morgenen. I samhandling med togledelsen vil det bli satt opp buss for tog forbi aktuelt område, sier Hagen.

Strømmen ble også tatt i resten av området, og politiet vurderte i samhandling med EB Nett og brannvesenet å slå av hovedkraftledningen i området. Det ble unngått.

Semsveien forbi området er stengt inntil videre, mens E134 fra Hokksund til Kongsberg er åpen for trafikk. Etter klokken 07.00 opplyste politiet at togtrafikken igjen fikk lov å passere området, men ifølge NSB vil det kunne bli noen forsinkelser utover formiddagen.

Brann Hokksund
FOTO: JOAKIM FJELDLI

Kjenner ikke årsaken

Politi eller brannvesen har foreløpig ikke kunne uttale seg noe om årsaken bak brannen.

- Vi vet ikke hvorfor det begynte å brenne. Vi har ikke noen opplysninger om at noen er observert i området, men er interessert i alle observasjoner av folk i området rundt Ytong i timen før og etter brannen startet, sier etterforskningsleder ved øvre Eiker lensmannskontor Øystein Kvernes.

Etter branntomten er avkjølt vil politiet gjennomføre tekniske undersøkelser på stedet. I mellomtiden går Øvre Eiker kommune med ordfører Ann Sire Fjerdingstad og næringslivet ut og etterlyser midlertidige lokale til rammede firmaene.

Brann Hokksund
FOTO: MARITA RØKEBERG

SAKEN OPPDATERES


LES OGSÅ: Brann i industribygg i Mjøndalen

Artikkeltags