Gå til sidens hovedinnhold

Drammenser tiltalt for terrorplanlegging møter ikke i retten i Italia

Artikkelen er over 2 år gammel

Mandag startet rettssaken mot mulla Krekar og hans medtiltalte i Italia, men plassene deres sto tomme. Nå har retten utsatt rettssaken til desember.

DRAMMEN/BOLZANO: Ifølge tiltalen leder Krekar et nettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til IS.

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, er tiltalt for terrorplanlegging i Italia. Rettssaken skulle startet i fjor, men ble først utsatt til mai, og deretter til 8. oktober.

Nekter straffskyld

Nå ønsker de italienske påtalemyndigheten å få Krekar til landet, og har derfor utsatt rettssaken til desember, ifølge NRK.

Krekar er tiltalt sammen med fem andre menn i Italia. Blant disse er en 44 år gammel mann fra Drammen, som har advokat Solveig Høgtun som forsvarer.

– Han nekter straffskyld og ønsker ikke å reise til Italia, sier Høgtun til Drammens Tidende tirsdag.

Flere ble pågrepet

Høgtun ønsket ikke å kommentere saken ytterligere.

Hennes klient ble pågrepet den 11. november 2015. Aksjonen mot mannens hjem var samordnet med arrestasjoner i hele Europa, og totalt ble 17 personer pågrepet klokken 05.30 den samme morgenen.

Italienske myndigheter hevder at drammenseren skal ha hatt flere oppgaver innen det påståtte terrornettverket. Han skal ha vært budbringer mellom Krekar og resten av «Rawti Shax».

Han skal også ha hatt i oppgave å videreføre planene til Krekar, og skal etter ordre fra Krekar ha hatt ansvar for å organisere terrorplaner i Norge.

Papirløs Krekar

De italienske myndighetene mener at Krekar er nettverkets leder, og ønsket først i første omgang å få utlevert til Italia.

Oslo tingrett fastslo 29. juni 2016 at utleveringsvilkårene var til stede. Dette ble stadfestet av både lagmannsretten og Høyesterett, men de italienske påtalemyndigheten trakk begjæringen.

Italienerne har nå sendt Krekar et brev med en forespørsel om at han møter opp.

Forsvarer Brynjar Meling har tidligere forklart at hans klient er fratatt sine reisedokumenter og har derfor ikke anledning til forlate Norge.

– Krekar ønsker å forklare seg, og han er den eneste som har gjort noe for å få det til. Verken hans italienske forsvarer eller domstolen har bidratt i så måte. Han har stilt sin tid til disposisjon og gitt beskjed om at han kan møte i Oslo tingrett for å forklare seg på videolink. Krekar har gjort det han kan gjøre, sier Krekars advokat Brynjar Meling til NTB.

LES OGSÅ: Avlyttet drammenseren med skjulte mikrofoner

LES OGSÅ: Han var Krekars betrodde mann

LES OGSÅ: Jon Helgheim (Frp): - Vi roter bort så sinnssykt mye penger på innvandring

Kommentarer til denne saken