Sliter med mareritt etter feilaktig pågripelse midt på natta: – Hvorfor er det så vanskelig å si unnskyld?

Politiet snudde opp ned på livet hans. Nå ønsker han en unnskyldning, mens forsvarer Elise Wedel-Jarlsberg mener politiet burde gjort en grundigere jobb før overgrepsiktelsen.

DEL

NEDRE EIKER: – Har det hendt noe med noen i familien min?

Det var tankene som gikk gjennom hodet på mannen da noen ringte på døra natt til søndag 2. desember. Klokka hadde for lengst tikket seg forbi midnatt, og utenfor sto uniformerte politifolk og ventet. De ba ham bli med dem.

Politiet ville pågripe ham for å ha begått et grovt seksuelt overgrep mot en person under 16 år i drammensområdet onsdag samme uke.

Mannen fikk på seg klærne og satte seg i politibilen.

– I Drammen ble jeg satt i glattcelle. Jeg var helt borte vekk i hodet, og lurte på hva dette var, i og med at jeg ikke hadde gjort noe galt, sier den han til Drammens Tidende.

Langt avhør etter søvnløs natt

Natten på cella var søvnløs.

Mannen fikk besøk av lege for så å gjennomgå en DNA-test, før han fikk ringe forsvarer Elise Wedel-Jarlsberg.

Før avhøret begynte sa hun til ham at det var mistanke om at pågripelsen var feilaktig. At politiet trolig hadde tatt feil person. Selv sa mannen i avhør at han hadde vært i Drammen og Oslo dagen da overgrepet skal ha funnet sted.

– Avhøret varte i flere timer. Da de var ferdige, var klokka blitt 18–19 på søndagskvelden, og jeg fikk beskjed om at jeg kunne dra. Men de hadde konfiskert bilen min og det var ikke aktuelt å kjøre meg hjem, sier mannen.

– Jeg fikk beskjed om å sette meg på bussen.

– Verst for omgivelsene

I løpet av natta hadde politiet brukt et redningsselskap for å innhente mannens bil for undersøkelser. Bostedet hans var også blitt ransaket.

– De hadde endevendt leiligheten, trukket ut sofaen, dratt ut klær fra klesskapet og tatt av sengetøy. Kriminalteknikere hadde etterlatt seg en rotete leilighet uten å rydde opp etter seg, sier den eks-siktede.

– Ved utlevering av mine eiendeler, fikk jeg beskjed om at de hadde glemt at de hadde ødelagt en vase. Den måtte jeg da bare ta med i et eventuelt erstatningsoppgjør, forteller han.

Om noen hadde passert døra hans, hadde de sett teip med påskriften «politi». Om de hadde lagt to og to sammen, kunne de også ha knyttet ham til den mulige overgrepssaken.

Politiet hadde tatt avhør av folk som sto han nær, og familien hans bar tydelig preg av påkjenningen. De var svært bekymret.

– Det var nok aller verst for omgivelsene, mener mannen, som ikke er registrert som tidligere domfelt i politiets system.

Rask henleggelse

Politiet pågrep mannen snaut tre dager etter at etterforskningen begynte. De ønsker ikke å gå inn på mistankehensyn av hensyn til andre parter i saken.

Bakgrunnen for at han ble pågrepet midt på natten, var at politiet ikke klarte å finne ham tidligere på dagen.

Politiet mente også at bevisene på daværende tidspunkt ga skjellig grunn til mistenke et straffbart forhold. Etterforskerne fryktet bevisforspillelse.

Det tok likevel ikke lang tid før mannen ble sjekket ut av saken. Mistanken mot ham ble raskt svekket som følge av teledata innhentet av politiet.

I et brev fra Sør-Øst politidistrikt datert til den 21. desember het det at politiet hadde «avdekket omstendigheter» som «ikke var forenlige» med at han kunne ha gjort det han var anklaget for.

«Det er også funnet biologiske spor i saken, uten at de kan linkes til deg. Etter dette har påtalemyndigheten kommet til at saken må henlegges som intet straffbart forhold bevist», sto det videre i brevet.

Sliter med mareritt

Mannen har slitt med mareritt og dårlig nattesøvn etter den traumatiske opplevelsen. I tillegg føler han at han ikke kan snakke med folk om det som hendte – uten å bli mistenkeliggjort.

– Det er jo ikke unormalt å tenke: «dette er politiet. Hvis de henter ham, har han gjort noe galt tidligere? De hadde ikke gjort noe om de ikke hadde hatt noe på ham», sier den eks-siktede.

Da han snakker med DT, etterspør han tydeligere retningslinjer i politiet for hvordan de skal behandle folk som er fritatt for mistanke.

Han reagerer på det han oppfatter som politiets lave terskel for å snu opp ned på et menneskes liv, og den manglende oppfølgingen i etterkant.

– Hvorfor er det så vanskelig å si unnskyld? Og tenke litt på den de har pågrepet midt på natta – uten å ha gjort noe? De hadde ikke trengt å gjøre mye, bare en liten henvendelse, mener den eks-siktede.

– De sier de skal erstatte vasen, men det er jo ikke det du vil ha.

Kritisk til politiet

Politiadvokat Hildegunn Teigen skriver i en e-post at politiet flere ganger har vært i kontakt med mannen, men at de ikke har gitt noen formell beklagelse.

Politiet forstår imidlertid at saken har hatt vært tøff for mannen.

«Det er klart at politiet også synes det er svært beklagelig at en uskyldig uforskyldt blir trukket inn i en etterforskning, særlig når det gjelder en et mulig overgrep mot et barn», understreker hun.

Teigen skriver også at de har vært bevisste på belastningen underveis, vært opptatt av å raskt formidle redusert mistanke gjennom pressemeldinger og forsøkt å være på tilbudssiden.

«Blant annet har mannen fått tilbud om hjemkjøring av beslag når det skulle utleveres, samt at politiet tilbød å kjøre han i forbindelse med henting av den beslaglagte bilen», skriver Teigen.

«Slike ting blir det vanligvis ikke gitt tilbud om», tilføyer politiadvokaten.

Klagde til politiet

Mannen oppfatter uttalelsen om at politiet var på tilbudssiden som merkelig:

– Tilbudene jeg har fått fra politiet, har jeg fått etter å ha bedt dem om å bruke sunt bondevett. Jeg har ikke i første omgang fått tilbud om å få hjelp av dem. Det er noe jeg har måttet be om selv.

Teigen vet ikke om mannen klagde i forkant, men gjentar overfor DT at politiet vanligvis ikke tilbyr henting og hjemkjøring av beslag. Dette av ressursmessige årsaker.

Selv oppfattet mannen politiet som morske og lite hjelpsomme – både før og etter henleggelsen.

Han sier at politiadvokaten bør ta seg en prat med sine egne medarbeidere før hun snakker om det som har hendt. 

Ifølge den eks-siktede krevde politiet først at han selv kom og hentet bilen, for så å ombestemme seg da han ble irritert og klagde.

– Og det kommer ikke et menneske til deg og spør: Hvordan går det med deg? De etterlater deg i et mørke, sier mannen om politiets framtreden.

– Burde gjort flere undersøkelser

Forsvarer Elise Wedel-Jarlsberg understreker alvorligheten av det som har hendt.

– Jeg tenker at politiet må være bevisst på hvilke konsekvenser det får for en person som blir pågrepet på den måten og for så alvorlige forhold – i en sak det viser seg at min klient ikke hadde tilknytning til fornærmede eller det som hadde skjedd, sier hun.

– I ettertid, nå som saken er henlagt, er det helt klart at politiet burde gjort flere undersøkelser forut for pågripelsen, fortsetter Wedel-Jarlsberg.

– Har fått store konsekvenser

Forsvarer Wedel-Jarlsberg sier hun er glad for at politiet henla saken mot klienten såpass raskt. Det hele har imidlertid fått følger.

– Saken har vært svært dramatisk for min klient og har fått store konsekvenser for ham i ettertid. Det ville det fått for hvilken som helst person som aldri har hatt noen befatning med politiet tidligere, sier hun.

«I lys av det som har kommet fram i denne artikkelen, der mannen forteller hvor vanskelig denne situasjonen har vært for han, skal vi selvfølgelig ta direkte kontakt med han igjen dersom han ønsker det», skriver politiadvokat Hildegunn Teigen i e-posten sendt til DT.     

Etterforskningen ikke over

Saken mot mannen er avsluttet.

Det samme gjelder ikke den mulige overgrepssaken i Nedre Eiker, men etterforskningen er i en avsluttende fase, ifølge Teigen. Hun opplyser at politiet mener det er lite trolig at noe straffbart har hendt.

Skjalg Jarnang er fornærmedes bistandsadvokat.

Han har ikke noen kommentar til politiets etterforskning før det foreligger et formelt vedtak, men sier følgende til DT:

– Om saken blir henlagt, kommer vi til å vurdere å ta i bruk de rettighetene fornærmede har i en slik sak.

Artikkeltags