Stiller ikke som ordførerkandidat i nye Drammen: – Riktig for andre å ta over

Ordfører Torer Opdal Hansen stiller ikke til gjenvalg som ordfører.

Ordfører Torer Opdal Hansen stiller ikke til gjenvalg som ordfører.

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

Nye Drammen kommune får helt ny ordfører, selv om Høyre vinner valget i 2019. Tore Opdal Hansen stiller ikke til gjenvalg.

DEL

DRAMMEN: Det forteller den nåværende ordføreren på sin egen blogg.

I 2019 setter Opdal Hansen rekord som den lengstsittende ordføreren i Drammen siden 1837, etter fire sammenhengende perioder i vervet - men så er det slutt.

– I 2020 er tidspunktet riktig for andre å ta over. Det er den eneste grunnen til at jeg gir meg, sier Opdal Hansen til DT.

DTS POLITISKE REDAKTØR: Det er smart å gi seg nå

Samtidig med blogginnlegget, varslet Opdal Hansen Drammen Høyre om beslutningen onsdag.

Det kom som lyn fra klar himmel for de fleste, kan partileder Fredrik A. Haaning fortelle.

– Beslutningen til Tore kom svært overraskende på oss alle. Han har ikke hintet eller varslet om dette tidligere, men jeg har akkurat sendt mail til ham, og takket for den vanvittige innsatsen han har lagt ned, og for den innsatsen han skal bidra med i to år til, sier Haaning.

Sa først ja til å stille

I januar sa Tore Opdal Hansen at han gjerne ville bli ordfører i den nye storkommunen, som skal bestå av Drammen, Svelvik og Nedre Eiker.

I bloggen skriver han at tok beslutningen om å gi seg i mars.

– Jeg uttalte til DT at jeg kom til å stille. Deretter gikk jeg inn i en tankeprosess, hvor jeg fant ut at det egentlig var greit å runde av etter ti perioder i politikken, og se meg om etter nye ting å ta fatt på, sier han.

– Er det vemodig å gi seg etter så lang tid som ordfører?

– Overhodet ikke! I politikken kan man aldri ha lengre horisonter enn fire år fram i tid. Jeg kan se tilbake på en fantastisk tid som ordfører i Drammen, og den er det to år igjen av, sier Opdal Hansen.

LES OGSÅ: – Ja, jeg vil gjerne bli ordfører i storkommunen

Vil gi partiet tid

På bloggen hans skriver den sittende ordføreren også at han nå flagger ut av vervet for å gi partiet bedre vilkår fram mot valget i 2019.

Program- og nominasjonsarbeidet for den nye kommunen, og valget i 2019, starter allerede tidlig i 2018. Jeg velger å offentliggjøre min beslutning nå, slik at Høyre får tilstrekkelig tid til å finne de gode kandidatene til partiets valgliste. Med tanke på at vi bare er halvveis i valgperioden er det ikke ideelt å varsle at jeg ikke fortsetter nå, men det er viktig og riktig av hensyn til den jobben som skal gjøres av partiet frem til valget, sier Opdal Hansen.

Parti- og ordførerkollega i Øvre Eiker, Ann Sire Fjerdingstad, har forståelse for Opdal Hansens valg.

– Dette er trist for Drammen kommune, men jeg unner Tore å se seg om etter ny muligheter, sier Fjerdingstad.

– Jeg vil legge til at han har vært en god mentor for meg, personlig, og jeg ønsker ham lykke til videre, sier hun.

Ann Sire Fjerdingstad gir seg forøvrig selv om to år.

Fredrik A. Haaning sier til DT at Drammen Høyre allerede har staket ut kursen for å velge ny ordførerkandidat i partiet:

– Vi skal ha nominasjonsmøte i andre kvartal 2018, og lander på en ordførerkandidat da. Resten av Høyres liste velges i januar 2019. Jeg har tro på at dette skal gå veldig bra, sier Haaning.

Ikke sikker på veien videre

– Selv om det ikke er du som velger din egen etterfølger; Har du en klar i hodet ditt?

– Hadde dette vært Nord-Korea, hadde jeg valgt sønnen min. Dette er derimot en prosess som Høyre i Drammen kommune skal få stå for. Jeg skal ikke mene noe om dette, sier Opdal Hansen.

– Har du planene klare for tiden etter 2019?

– Nei, men det har jeg heldigvis god tid på å planlegge. Hovedfokuset mitt de neste to årene er Drammen, så får resten komme senere.

LES OGSÅ: Denne mannen er klar for ny toppjobb. Han kommer til å bli utfordret (leder)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken