LIER: – Nå har jeg forberedt meg på denne debatten i ett år. Så kommer dette utsettelsesforslaget nå – over bordet. Jeg skjønner det er vanskelig, men det er like vanskelig neste år, sa Bruflot, som er 1. nestleder i Unge Høyre og rådgiver for utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ: Surrogati skjer, bare ikke under sikre rammer i Norge (meninger)

En av de mest betente og omdiskuterte sakene på Høyres landsmøte gjaldt hvorvidt partiet skal gå inn for å tillate eggdonasjon. Men det ble for vanskelig å ta stilling.

Flere fylkespartier ville utsette saken, blant dem Buskerud.

– Vi mener det må settes inn i en større sammenheng, sier fylkesleder Kristin Ørmen Johnsen.

Den større sammenhengen hun snakker om er diskusjonen om bioteknologi i forbindelse med nytt prinsipprogram neste år.

Det er i tråd med det helseminister Bent Høie mente, og som fikk Sandra Bruflot til å frese. Høyre ikke er klar til å ta noen beslutning nå, mente Høie.

Statsminister Erna Solberg hadde også tvilt seg fram til at utsettelse er det beste, gjorde hun klart fra talerstolen.

LES OGSÅ: FpU er for salg av livmor (meninger)

Sandra Bruflot var ikke den eneste som likte utviklingen i denne saken dårlig. Flere delegater, blant andre fra Unge Høyre, ga uttrykk for at nå må Høyre ta stilling til eggdonasjon.

Flere av talerne pekte på at det ikke bør være noen forskjell på at par hvor mannen ikke har god nok sæd kan få innfridd et inderlig ønske om å få barn, mens par hvor det er noe galt med eggene ikke skal kunne få det. Slik det er nå, skaffer norske par seg eggdonor i andre land hvor det er tillatt.