Kristian Tonning Riise opplyste onsdag kveld at han trekker seg som leder av Unge Høyre, et halvt år før perioden hans går ut.

Riise meldte sent onsdag på Facebook at han trekker seg.

– Når jeg ser tilbake på ungdomstiden min er det mye jeg er stolt av, men det er også flere ting jeg skulle ønske at var ugjort. Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på, skriver han.

Sandra Bruflot, fra Lier, overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni. Hun har vært 1. nestleder i  Unge Høyre siden 2014, og ledet Buskerud Unge Høyre 2012–2014 og Lier Unge Høyre 2010–2011.

Bruflot har vært medlem av Lier kommunestyre og planutvalget siden 2011, partiets 6. vararepresentant til Stortinget fra Buskerud siden 2013 og medlem av Høyres likestillingspolitiske utvalg siden 2014.

Reaksjoner på hans atferd

Kristian Tonning Riise var inne i sitt siste halvår som ungdomsleder og hadde sagt fra til sentralstyret at han ikke ville ta gjenvalg. Likevel valgte han onsdag å trekke seg.

– Metoo-kampanjen har gitt grunnlag for refleksjon, og jeg er blitt konfrontert med at medlemmer i Unge Høyre ved flere anledninger har reagert på min atferd, skriver han og tilføyer:

– Jeg vil understreke at det ikke foreligger noen varsler, og at jeg aldri med vilje har forsøkt å oppføre meg ufint mot noen, men erkjenner at jeg ved flere anledninger har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfrontert med det.

Flere reaksjoner på oppførsel

I en epost til NTB forteller generalsekretær Maria Barstad Sanner at hun er blitt kontaktet av medlemmer som har reagert på Riises oppførsel.

– Dette er episoder og oppførsel han har blitt konfrontert med, og jeg har vært tydelig på hva vi som organisasjon forventer av ham som leder, skriver hun.

– Han har selv sagt til meg at han ved enkelte anledninger har utvist dårlig dømmekraft og ikke satt de nødvendige grensene som man skal og bør kunne forvente av personer i ledende posisjoner.

– Det skal være trygt å varsle

Sanner understreker at hun som generalsekretær ikke har mottatt varsler om ungdomspartilederen.

– Men dersom noen likevel har opplevd noe som er ubehagelig eller upassende i Unge Høyre, oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med meg. Vi er en organisasjon hvor det skal være trygt å varsle. Alle skal oppleve å bli tatt på alvor og bli godt ivaretatt, sier hun.

Støtter beslutningen

Barstad Sanner legger til at hun støtter Tonning Riises beslutning om å trekke seg. Det samme gjør parlamentarisk leder Trond Helleland.

– Jeg ble i dag gjort kjent med at Kristian Tonning Riise har trukket seg som leder av Unge Høyre. Jeg støtter Kristian i hans beslutning, sier han til NTB.

Generalsekretær for arbeiderutvalget i Høyre, John-Ragnar Aarset kaller avgjørelsen modig.

– Jeg mottok onsdag en melding om at Tonning Riise vil gå av som leder i Unge Høyre fordi han erkjenner at han ved flere anledninger har vist for dårlig dømmekraft i rollen som leder i ungdomspartiet. Jeg er ikke kjent med at det skal ha kommet varsel til oss i Høyre fra personer som har opplevd ubehagelig opptreden fra Kristian, men jeg er den siste tiden gjort kjent med de forholdene som er blitt kjent i kveld, skriver Aarset i en pressemelding.

– Jeg synes han har tatt en modig og riktig avgjørelse på bakgrunn av de refleksjonene han har gjort seg.

Pressesjef Peder Egseth i Høyre ønsket onsdag kveld ikke å kommentere hvorfor Riise har valgt å trekke seg et halvt år før vervet går ut.

Sandra Bruflot overtar som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

Fra vara til fast på Stortinget

Riise var vararepresentant på Stortinget for Hedmark Høyre i forrige periode. Sist høst toppet han partiets liste i hjemfylket og ble valgt inn på fast plass.

Den 29 år gamle politikeren sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomité.