(Telemarksavisa)

De kunstige juletrærne har allerede vært på markedet i flere år. De utvikler seg for hvert år og ser stadig mer ut som den naturlige sorten.

Det som ser ut til å være nytt i år derimot, er at flere benytter seg av muligheten til å kjøpe juletreet ferdig pyntet. Prislappen på 13 000 kroner er kanskje stiv, men folk ser likevel ut til å la seg lokke av tilbudet.

Daglig leder ved Down Town hagesenter Finn Halvard Myhra, forteller TA onsdag formiddag, at de merker økningen av salget når det gjelder de kunstige trærne og at de allerede har solgt 20 av de ferdigpyntede.

Hagesenteret er blant butikkene som satser stort på salg av juletrær, både naturlige og kunstige.
De hadde ved starten av sesongen omtrent førti variasjoner i ulike prisklasser. De billigste ligger på 1500, mens de dyreste koster 13 000 kroner.

– Det er ingen tvil om at mange nå bytter ut julegrana med plastgrana. Vi hadde ca. 1000 kunstige trær og nå er vi snart tomme.

– Går nok litt på oss menn

Myhra mener det er flere årsaker som ligger bak valget av plasttreet. Han mener hovedvekta ligger på at man slipper unna med allergier og astma, i tillegg til at folk ser det praktiske i å slippe og sope opp barnåler og få ubudne insekter i hus.

– Men det går nok litt på oss menn også. Vi stiller nok ikke opp i like stor grad, og ser fordelen i å slippe arbeidet med å hente, skjære til føtter og klippe greinene. Vi har nok blitt opptatt av at det skal være enkelt.

Myhra har selv ennå ikke har gått i anskaffelse av et plasttre, men holder på tradisjonen.

– Det har jeg ikke planer om å gjøre heller, tanken har ikke engang streifet meg.

Rødt er ut

Myhra forteller videre at de også ser en stor endring i salget av julepynten. Rødt er erstattet med noe mer utradisjonelle farger som hvitt, kobber, rosa og burgunder. Trenden har altså snudd og satt sitt preg på salgs

– Vi ser det spesielt på de ferdigpyntede trærne. Der har vi bare utstillingsmodellene igjen av det treet som ikke er pyntet i rødt.

Dette gjenspeiler også salget av julepynten.

– Julestjerna er beklageligvis på god tur ned, vi selger lite av dem. Det er andre ferdigprodukter som blir solgt. Vi har forsøkt oss på andre farger på den klassiske blomsten, men ser at folk i stedet heller mot helt andre typer dekorasjoner.

Går opp i opp

Andreas Myhra er en av juletreselgerne ved Hageland og forteller at han kundene er villige til å betale og ser på kvalitet når de går i anskaffelse av plastgrana.

– Det kunstige treet kan brukes i flere år og veldig mange tenker tanken at man uansett sparer inn det årlige beløpet de bruker på juletre når de kjøper et litt dyrere kunstig et.

Ikke miljøvennlig

Hvert år går forskere og miljøvernere ut mot kunstige juletrær og minner om at de skal brukes i flere tiår før de gagner miljøet mer enn årlig kjøp av ekte trær. Når små trær kommer i tillegg til juletreet i stua, er heller ikke det veldig populært, spesielt ikke hvis det er et plasttre:

– Å tro at du slår et slag for miljøet ved å velge kunstig tre – og dermed redder et naturlig tre – det er en skivebom. Mye av plasten havner til slutt ute i naturen og brytes ned til mikroplast som kommer inn i næringskjedene. Dette er et kjempeproblem, ikke minst i havet, sier botaniker Håkon Holien, førsteamanuensis ved Nord universitet.

Uønsket besøk

Kjøp av naturlig juletre har også en annen miljøeffekt, selv om denne sannsynligvis ikke appellerer til kjøpere. Med et ekte tre følger det nemlig opptil 25.000 ubudne gjester i form av småkryp, midd og edderkopper. Gjemt mellom kvister og barnåler, i vinterdvale i insektreir eller hulrom. Ingen av dem er farlige, men mange syns det er ekkelt å vite at det blir mer liv og røre med ekte tre.

Daglig leder i John-Anders Strande i Norsk Juletre er tilhenger av ekte vare, naturlig nok, og påpeker at man kan velge tre fra plantasje om man vil ha færre kryp, for disse trærne er det mindre liv i:

 – Vi kan ellers se at det er gode argumenter for plasttre, for eksempel for astmatikere eller personer som ikke har styrke til å bære et stort, ekte opp trappa og håndtere det etter jul. Men hvis du først skal ha et plasttre, velg et brukt, sier Strande.