9.000 nordmenn berørt av Thomas Cook-konkurs

KONKURS: Thomas Cook er konkurs. 9000 nordmenn er berørt og totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse når selskapets fly nå settes på bakken.

KONKURS: Thomas Cook er konkurs. 9000 nordmenn er berørt og totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse når selskapets fly nå settes på bakken. Foto:

Av

Reiseselskapet Thomas Cook avvikles med øyeblikkelig virkning, 178 år etter at selskapet ble grunnlagt. Hundretusener av turister rammes.

DEL

Litt over klokka 3 natt til mandag opplyste Thomas Cook selv på sine nettsider at forhandlingene med den britiske staten om en avtale for rekapitalisering av selskapet hadde brutt sammen. Fra det øyeblikket var selskapet teknisk sett konkurs, og det går derfor mot en styrt avvikling av selskapet.

Totalt 21.000 ansatte i 16 ulike land blir arbeidsløse, og Thomas Cook Groups fire passasjerfly er satt på bakken.

– Til tross for flere forsøk har ikke forhandlingene resultert i en enighet mellom selskapets interessenter, skriver selskapet i en pressemelding.

Over 9.000 nordmenn og 34.460 personer fra hele Norden er på reise med selskaper under Thomas Cook. Selskapet opplyser at alle fly mandag er innstilt.

– Beklager

I Norge er Ving heleid av Thomas Cook. Søndag kveld opplyste informasjonssjef Siri Røhr-Staff i Ving til E24 at 9.156 nordmenn er på reise med flyselskapet på ulike destinasjoner i hele verden.

– 8.685 av kundene er på tradisjonelle charterreiser. De fleste er i Middelhavsområdet i land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, uttalte hun til NTB søndag kveld.

For hele Ving Norden er 34.460 reisende rammet av konkursen, opplyser Ving Norden som har hovedkontor i Sverige. Alle flyginger med selskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia vil mandag bli innstilt, noe som vil berøre direkte 458 nordmenn som enten skal hjem eller reise ut på ferie.

– Helt til det siste har vi forsøkt å sikre våre reisendes flyreiser, men har innsett at det ikke er mulig og vi har derfor inntil videre måttet innstille alle avganger mandag, sier konsernsjef Magnus Wikner, for Vinggruppen i Norden på selskapets svenske nettsider.

– Vi beklager virkelig situasjonen som har oppstått og de besvær dette vil medføre for våre kunder, skriver Wikner.

Reiseforsikring gjelder ikke ved konkurs

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook.

Det opplyser informasjonsdirektør Jon Berge i If og Europeiske Reiseforsikring til NTB.

– Forsikringsmessig er det unntak for konkurs. Det er bransjestandard, så det vil gjelde alle norske passasjerer, sier Berge.

Han påpeker imidlertid at de som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet.

«Gisselsituasjon»

Britiske turister ved feriestedet Les Orangers i Tunisia sier at gjester som var i ferd med å dra, fikk beskjed om å betale ekstra fordi feriestedet fryktet at Thomas Cook ikke kunne betale for seg. Turisten Ryan Farmer sier at da kravet ble avfeid, stengte sikkerhetsvakter utgangsporten.

– Det føltes som en gisselsituasjon, sier Farmer.

Nyhetsbyrået AP har ikke klart å komme i kontakt med verken Les Orangers eller den britiske ambassaden i Tunis.

(NTB)

Artikkeltags