Overfallsmann dømt til rusbehandling

Familien ble svært skremt av overfallet, og har fått erstatning. Her i samtale med bistandsadvokat Astrid Røkeberg.

Familien ble svært skremt av overfallet, og har fått erstatning. Her i samtale med bistandsadvokat Astrid Røkeberg.

Artikkelen er over 2 år gammel

En 31 år gammel mann er dømt for overfall på en småbarnsfar, men slipper fengsel. Han er i stedet dømt til behandling mot rus.

DEL

EIKER: Sent på kvelden lørdag 17. juni i fjor banket noen på døra til en barnefamilie i Eiker. Utenfor døren sto to fremmede menn som spurte etter navnet på faren i huset. Faren hadde aldri sett noen av dem før.

Da han bekreftet navnet sitt, fikk han et slag i ansiktet. Faren slo tilbake, og dermed startet slåsskampen. Under slåsskampen våknet den fem år gamle datteren, og ble vitne til farens kamp mot inntrengeren.

Etter hvert klarte familiefaren å legge inntrengeren i gulvet, og satt oppå ham mens den eldste datteren på 17 år ringte til politiet.

LES OGSÅ: Inntrenger overfalt småbarnsfar hjemme – tok feil mann

Feil mann

Inntrengeren ble pågrepet og avhørt da politiet kom. Da viste det seg at han hadde tatt feil mann. Mannen han var på jakt etter var en mann som hadde samme navn som familiefaren. Inntrengeren ønsket å snakke med ham fordi søsteren hans hadde lånt penger av ham.

31-åringen ble etter hvert tiltalt for vold, inntrenging i et hus og hensynsløs atferd, og i midten av mai møtte han i tingretten i Hokksund. Der erkjente han straffskyld og ba familien om unnskyldning. 

– Jeg vil be om unnskyldning for det som har skjedd. Jeg var veldig ruset, og hadde problemer med narkotika på den tiden. Det er vondt å høre at ungene sliter. Dette skulle aldri skjedd, sa 31-åringen under rettssaken. Femåringen har blitt redd for å leke ute og å være alene. Hun må alltid se foreldrene eller storesøsteren.

31-åringen har de siste månedene vært på en kristen behandlingsinstitusjon, og ønsket å fortsette behandlingsopplegget for å bli rusfri.

LES OGSÅ: Tok farvel med William (8)

Dømt til rusbehandling

Retten mener at overfallet er så alvorlig at 31-åringen i utgangspunktet bør dømmes til ubetinget fengsel. At han er dømt for vold og trusler tidligere er ytterligere skjerpende.

– Å oppsøke en person hjemme målbevisst og utsette vedkommende for vold (også når familie og barn er til stede) er en meget stor og alvorlig integritetskrenkelse for dem som blir utsatt for det. Det skaper stor frykt og utrygghet, skriver dommer Vidar Toftøy-Lohne i dommen.

Retten dømmer likevel ikke 31-åringen til fengsel. Vold og truslene har skjedd når 31-åringen er ruset, og retten mener det beste for samfunnet er at tiltalte blir rusfri. De dømmer han derfor til rusbehandling i ett år.

– Det er hensiktsmessig at en i alle fall prøver – som påtalemyndigheten har lagt opp til – å skreddersy en løsning for tiltalte og få han ut av kriminaliteten. Dette gir det beste samfunnsvernet, står det i dommen.

Dommen setter imidlertid strenge betingelser for rusbehandlingen. Hvis 31-åringen forlater institusjonen eller leverer positive rusprøver kan dommen bli omgjort til ni måneders fengsel.

31-åringens forsvarer, advokat Fredrik Schøne Brodwall, ønsker ikke å kommentere dommen.

LES OGSÅ: Inntrenger overfalt småbarnsfar hjemme – tok feil mann 

Ringte feil da han ville sexprate 

– Vi har sett filmer av gruoppvekkende handlinger mot forsvarsløse dyr 

Artikkeltags