Skjøt fugl på feil sted – må betale 3600 kroner

DØMT: Drammen tingrett har dømt en 34 år gammel mann for brudd på viltloven.

DØMT: Drammen tingrett har dømt en 34 år gammel mann for brudd på viltloven.

Artikkelen er over 1 år gammel

Jaktturen for den 34 år gamle mannen fikk langt større konsekvenser enn en bedre middag. Nå er mannen domfelt av Drammen tingrett.

DEL

DRAMMEN: Det var i oktober 2015 mannen hadde skaffet seg jaktkort for småvilt i Statskog sitt terreng ved Dammyrdammen i Lier. Men da skuddet fra mannens lånte hagle gikk av, og fuglen falt hadde mannen trådt inn i grunneierlagets terreng.

Dermed er mannen dømt for brudd på viltlovens paragraf 56, for å ha krenket en annens rett ved å jage, sette fangstredskaper for, fange eller drepe dyr som ikke er i noens eie.

Vitneforklaringer ble avgjørende

34-åringen erkjente seg ikke skyldig. Da saken gikk i Drammen tingrett forklare den uerfarne jegeren at han trodde at han var i Statskog sitt område da han skjøt fuglen.

Det avgjørende i dommen mot mannen er forklaringer til to vitner som fortalte at de traff 34-åringen på grunneierlagets terreng med den døde fuglen umiddelbart etter at skuddet var avfyrt.

At 34-åringen lot kartet bli liggende i sekken talte heller ikke til mannens fordel i retten. Det hjalp nok heller ikke på at kartet var for lite detaljert til å orientere seg etter. Det manglet både koordinater, høydekurver, myrområder eller andre kjennetegn i naturen.

Hadde kommet ut av kurs

I dommen fra tingretten står det at både vitnenes forklaring, og 34-åringens plassering på kartutsnittet viste at han hadde endret sin planlagte rute med 180 grader i forhold til Dammyrdammen da han skjøt fuglen.

Det står videre i dommen at 34-åringen hadde gått et ikke ubetydelig stykke, og flere høydemeter opp og inn på grunneierlagets terreng da han skjøt fuglen.

Retten viser også til at ved parkeringsplassen på Kanada, der 34-åringen gikk ut fra, er et informasjonsskilt som viser grensene mellom grunneier og Statskog sitt terreng. De skriver videre at det stilles krav til jegere om å gjøre seg kjent med i hvilket område de har lov til å jakte, og ha et bevisst forhold til dette under hele jakten.

I tillegg skal det være flere røde og hvite grensemarkører i skogen som viser eiendomsgrensene mellom de to eiendommene.

Ble liggende ett år hos politiet

Politiadvokat Cecilie Carlstedt argumenterte i retten med at det er skjerpende at 34-åringen skjøt og drepte et dyr mens han jaktet, og at boten normalt ville ha ligget på 6.000 kroner.

Men saken har blitt liggende i ett år etter at den var ferdig etterforsket. Dette er ifølge dommen brudd på menneskerettighetene om å få avgjort straffesaker innen rimelig tid.

Dette skal kompenseres med at tiltalte får en straffereduksjon.

Carlstedt la derfor ned påstand om en bot på 3.600 kroner, noe dommer Trine Erdal i Drammen tingrett var enig i.

LES OGSÅ:

Artikkeltags