– Jeg føler meg urettferdig behandlet

Hundene var livet for 30-åringen. -Jeg har hatt et nært og personlig forhold til alle hundene mine, sier 30-åringen.

Hundene var livet for 30-åringen. -Jeg har hatt et nært og personlig forhold til alle hundene mine, sier 30-åringen.

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at jeg skal ha trent hunder til å bli drapshunder, forklarte den 30 år gamle mannen som er tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven. Ifølge ham slapp han hundene løs på andre dyr for å teste om de hadde jaktinstinkt, ikke for å drepe.

DEL

BUSKERUD: Den 30 år gamle mannen er en av seks personer som er tiltalt for å slippe hunder løs på kaniner, katt og andre dyr for å trene dem til kamper. I Norge er det ikke lov å bruke hunder til kamp, og tirsdag denne uken startet rettssaken mot dem.

Drev kennel

Den 30 år gamle mannen er den første av de seks som inntok vitneboksen. I sin forklaring fortalte han om et lidenskapelig forhold til dyr og hunder. Helt fra han var barn har han hatt dyr, og da han var 18 fikk han sin første hund, en blandingshund som han overtok fra en annen. Hundeholdet ga mersmak og snart fikk han en til, en amerikansk bulldogg.

– Det var en helt fantastisk hund. Den var en fryd å ha, fortalte 30-åringen.

Etter hvert ble det flere hunder, mange av typen amerikansk bulldogg, og han ble en del av hundemiljøet. I hundemiljøet ble han kjent med flere av de andre tiltalte, blant annet kvinnen som ble hans samboer.

Samboerparet startet en kennel sammen i Buskerud. De bygde hundegårder, drev avl, trente hunder, solgte hunder og passet på andres hunder.

– Målet var å ha best mulig hunder. Det var hele livet mitt. Jeg drev konstant med hunder, sa 30-åringen.  Treningen de drev mest med var såkalt weightpull ifølge ham, det vil si at hundene trekker tunge ting.

Testing

I 2015 aksjonerte politiet mot kennelen, først i februar og deretter i november. 15 hunder ble beslaglagt av politiet, og samboerparet ble siktet for brudd på dyrevelferdsloven. Økokrim mener at de har trent hundene til kamp og sluppet hundene løs på kaniner, rotter og andre dyr for å trene dem. 30-åringen avviser mesteparten av tiltalen.

– Det har aldri vært noe mål at hundene skulle bli aggressive, sier 30-åringen. 

Ifølge ham var formålet med treningen å se om hundene egnet seg til jakt. Amerikanske bulldogger er avlet fram for å jakte på villsvin, og han har testet hundene på mindre dyr for å se om de hadde jaktinstinkt. Han har også tatt med hunder på villsvinjakt i Frankrike for å teste dem. I Frankrike er villsvinjakt lovlig.

– Det er ikke for å drepe, men for å se hundenes reaksjon. Jeg vil se om de egner seg som jakthunder. Viser de interesse eller ikke, forklarte han i retten. Ifølge ham var det ikke alltid at hundene angrep eller drepte dyrene de ble testet på.

– Jævlig å se på

Det ble vist flere filmer i retten som viser at hundene slippes løs på andre dyr. En av filmene viser griser som hyler når de blir angrepet av hunden. En annen viser hunder som biter seg fast i et villsvin. Filmen varer i nesten ti minutter.

– Det er grotesk og jævlig å se på. Det er ikke noe jeg er stolt av, men det var bare for å se hundenes reaksjon, sa 30-åringen. I ettertid ser han at testingen var uheldig og innrømmer straffskyld for å slippe hundene løs på dyr i noen få tilfeller, men ikke i et slikt omfang som Økokrim mener de har gjort. Ifølge 30-åringen drev de svært lite med den type trening.

Han innrømmer også at han tok med seg en villsvinunge hjem fra Frankrike og at han brukte et falsk hundepass for å få seg en hund hjem fra Frankrike. Han innrømmer også et tilfelle av villsvinjakt ved svenskegrensa, hvor villsvinet ble avlivet med kniv.

Utover det mener han at det han har gjort er innenfor loven.

– 99 % av det jeg har gjort er lovlig, mener han.

LES OGSÅ: Tiltale: Lot hundene bite i hjel andre dyr

-Ikke farlige

Økokrim mener at mange av de 15 hundene som ble beslaglagt var farlige og har avlivet flere av dem. 30-åringen avviser at hundene var farlige.

– Alle som kjenner meg vet at jeg ikke har farlige hunder. Noe av det viktigste er at hundene skal være sosiale, sa han i retten og viste til tester som viser at hundene ikke var farlige.

Økokrim var uenige. De mente hundene var farlige, og avlivet flere av dem. En av hundene var ifølge Økokrim så uhåndterlig at den ble levert tilbake til samboerparet.  30-åringen mener det var fordi hunden ikke var vant til å være på kennel.

– Han taklet ikke å stå i hundegård, det ville ikke funke. Det er som å sette en med angst i et lite og trangt rom, sa han i retten.

Etter at hunden ble levert tilbake til samboerparet, forsvant den.

– Jeg kjørte ham ut av landet, og det står jeg for. Det var for å redde livet hans, sa han i retten.

Det er satt av åtte uker til rettssaken.

LES OGSÅ: – Helt forferdelig at noen kan gjøre noe sånt mot dyr 

Oppsagt etter påstander om seksuell trakassering – saksøker arbeidsgiver 

Artikkeltags