I Tines nye yoghurtsatsing kommer kirsebærene fra Skarrud og Bagstevold gård rett ved innsjøen, Eikern.

Høy kvalitet

– Det er kjempeflott at norske bær smaker godt og holder høy kvalitet. Det er vårt høyeste ønske, sier kategoridirektør i Tine, Jarle Jodnes.
Omkring 15. oktober blir yoghurten "Flid" å se i butikkene.

– Det vil være tydelig i reklamen at kirsebærene kommer fra Eiker. Vi håper at vi kan bidra til at Eiker blir ytterligere kjent som kirsebærbygda, sier kategoridirektøren.
60 prosent av Norges kirsebærproduksjon skjer ved Eikern i Øvre Eiker.

Smakseksperter fra Tine har nå plukket ut kirsebærene til de to samarbeidsgårdene som sine favoritter. I år skal derfor Eiker-gårdene levere 50 tonn kirsebær til den nye yoghurtserien.

– Det skal være 13 prosent bær i yoghurten, som er det høyeste nivået vi har hatt i noen yoghurt. Det lukter Eiker-kirsebær allerede når man åpner yoghurten, forteller Jodnes.

– Vi har aldri hatt så fokus på hvor produktet opprinnelig kommer fra. Dette blir ikke et sesongprodukt, legger han til.

Risikosport

Rune Humlebekk som er med på drift av Skarrud gård er glad for at de ble valgt som produsenter.

– Det er veldig spennende. Da vi begynte med bær i 1992 var det en risikosport. Det at gården har steder å levere til er viktig for de nye generasjonene som overtar driften. Det er også et kvalitetsstempel at det er våre bær som skal brukes, sier han.

På gården er det 10 000 trær som høstes i løpet av en uke.

– I forhold til andre produsenter har vi et spesielt høstesystem med små kasser, som gjør det lettere å sortere og bearbeide bærene, sier Humlebekk.

Passer til alt

Harald Berger er yngstesønnen til eier av Bagstevold gård. Nå er han med på innhøstingen, men jobber til daglig som matfaglig konsulent i Kulinarisk Akademi og er utdannet vinkelner.

– Generelt passer kirsebær til kjøtt som okse, lam og vilt. I forhold til forretter er klassikeren gåselever, sier han.

At Tine vil ha bærene deres til yoghurt forstår han godt.
– Til yoghurt er det helt perfekt. Fedmen i melken og syren i kirsebærene gjør at det blir balanse i smaken, sier han.

Kirsebærdilla

Humlebekk som tilhører yngste generasjon på Skarrud gård innrømmer at han aldri blir lei av kirsebær der han forsyner seg fra de høsteklare trærne.

– Smaken er kraftig og sammensatt. Mye bedre enn moreller. Alle bær med farger har dessuten mye antioksydanter, sier han.
– Men vi er ikke som foreldregenerasjonen som har mønstret kirsebærduker og gardiner, ler han.