ØVRE EIKER:  Toppsaken i siste nummer av det britiske fotomagasinet BJP er viet fem fotografer, deriblant den norske fotografen Espen Rasmussen, melder Journalisten.

De øvrige fire fotografene, som alle på ulikt vis skildrer migrasjon og flyktninger, er Alixandra Fazzina, Moises Saman, Lauren Greenfield, Kadir van Lohuizen.

Espen Rasmussen, som i dag er fotosjef i VG, har tidligere jobbet i Fremtiden og Drammens TIdende.

I Burma

Rasmussens fotoserie «Stateless» forteller om rohingyaer, en muslimsk minoritet som blir forfulgt i Burma. Mer enn 250.000 har flyktet til Bangladesh, der bare noen få heldige har flyktningstatus. Resten må leve uten papirer.

Bildene ble tatt i løpet av to uker, men den korte arbeidstida synes ikke på bildene, mener BJP.

LES OGSÅ: Om viljen til å overleve for å leve

Fritt Ord-støtte

Serien, som er en del av et langvarig og pågående prosjekt om flyktninger og internt fordrevne mennesker i hele verden, er allerede er publisert i VG og i Sunday Times Magazine.
 
Rasmussen fikk støtte til prosjektet fra Fritt Ord og har fra før vunnet internasjonal anerkjennelse for dette arbeidet gjennom blant annet to priser i Wolrd Press Photo. Den brede omtalen i BJP er nok en internasjonal fjær i hatten.

Pressesensur

Rasmussen ville fotografere rohingyaerne i Burma, men slo det fra seg på grunn av tidsnød og restriksjonene på pressefriheten i landet.

Han samarbeidet i stedet med Leger uten grenser og fotograferte på organisasjonens helsestasjon i leiren Kutupalong, og i nærområdet rundt. Tusenvis av bilder ble redigert ned til en fortelling på 32 fotografier.