Nytt ungdomsprosjekt er supersuksess

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Norges Idrettsforbund vil ha flere aktive ungdommer. I Røyken har de funnet suksessformelen.

DEL

RØYKEN: Popmusikk, latter og fnising for øret, saltoer, gladiatorkamp og «kroppsfotball» for øyet, samt hjemmelagde kaker og pizzabagetter for ganen.

I anledning ungdomsprosjektet «Aktiv fredag» var hele ROS Arena forvandlet til en kjempestor, fargesprakende lekeplass og levde 100 % opp til kveldens tema: «Action games». Ikke rart at hele 152 lokale ungdommer tok turen.

Ungdom leder an

– Det må være attraktivt for ungdommen, smiler leder i Buskerud Idrettskrets, Jorunn Horgen. Hun skuer utover hallen som kryr av blide og aktive ungdommer, og kan fornøyd konstatere at de har truffet blink i forhold til målsettingen med prosjektet: Å få flere ungdom i aktivitet.

– Det er dessverre sånn at veldig mange slutter med organisert aktivitet i ungdomsårene. Vi ønsker derfor å finne nye modeller som skaper aktive unge, og samtidig gjøre både idrettsarenaer og idrettslag til attraktive steder å være.

Horgen forteller at prosjektet, som startet opp i januar, blir finansiert av Norges Idrettsforbund og Buskerud Idrettskrets. En fredag i måneden blir hallen fylt med ulike aktiviteter, og det er ungdommene selv som har styringen.

– Poenget er at ungdom skal lede ungdom, og at aktivitetene skjer på deres premisser.

LES OGSÅ: Fremmer forslag om 60 minutter fysisk aktivitet i skolen hver dag

Aktiv 365

Luiza Zasada (15) er en av dem som sitter i ledergruppen for «Aktiv fredag» i Røyken. I likhet med de andre sju ungdommene som har ansvar for arrangementet, gjennomførte hun i forkant kurset Aktiv 365, der de nettopp lærte å lede andre ungdommer.

Det har gitt både personlig og faglig uttelling:

– Jeg har på en måte blitt mye tøffere. Jeg var mer pinglete før, men på kurset måtte vi gå utenfor komfortsonen vår og lære oss for eksempel å stå foran og lede andre.

Hun forteller at de blant annet har laget en egen Facebook-gruppe for «Aktiv fredag», der ungdommene selv kan komme med forslag til aktiviteter. Siden oppstarten har de hatt Zumba, fitnessboksing, Play station-turnering og i kveld «Action games».

Som avslutning på første sesong planlegges nå et stort Skumparty med grilling. Det skal finansieres med blant annet kake- og loddsalg.

I tillegg til dette tilbyr de også mer tradisjonelle idretter, som skal gi en smakebit av organiserte aktiviteter som allerede finnes i regi av R.O.S Idrettslag. Horgen forteller at det er en bevisst strategi:

– Vi introduserer minst en idrett hver gang som allerede finnes i Røyken. I kveld har vi for eksempel turn, mens vi en annen fredag hadde boksing.

Ifølge Horgen er håpet at dette skal gi mersmak.

– Det må være gøy! Det er det aller, aller viktigste. Og da må vi invitere ungdommen med. Det er jo de som er drivkraften for å få med flere!

Og det ser det ut til at de har lyktes med i Røyken.

LES OGSÅ: Fysisk aktivitet bedre enn operasjon

Andre saker på dt.no:

Godset: Årsbeste i 25 minutter

OBS-varsel om stor skogbrannfare

Se målene fra Godset - Odd

Artikkeltags