Snuser seg fram til kreft med 99 prosent treffsikkerhet

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

En liten duftprøve fra urinen din kan avsløre om du har prostatakreft. Og snart kan det gjelde for flere kreftformer.

DEL

– Bille, er du klar?

Daglig leder av Krefthunder på Spikkestad, Siri Stedje, åpner kjellerdøren hjemme og inn bykser den to år gamle schæferen hennes. I en rekke foran ham på gulvet står ni prøvespann. Bare en av dem inneholder en prøve med påvist prostatakreft. Bille dirrer av glede mens han skyver nesen foran seg og jobber seg systematisk gjennom hele rekken. Hvor er prøven med kreft? Der! Han markerer.

– Riktig, utbryter Siri Stedje.

Kripos

Den tidligere etterretningsanalytikeren i Kripos startet opp Krefthunder for drøyt to år siden og er trolig den eneste i verden som tilbyr menn å teste seg for kreft på denne måten. Man tisser på et glass, legge to bomullspader på toppen av glasset og la dem trekke til seg duftmolekylene i en halv time, før man sender prøven.

LES OGSÅ: Minsker risiko for brystkreft

Spesialtrente

I dag har firmaet knyttet til seg hundeførere og 11 hunder som er spesielt opptrent til å snuse seg fram til prostatakreft. Resultatet er oppsiktsvekkende. Hundene har over 99 prosent vitenskapelig treffsikkerhet, ifølge Stedje. Mens en vevsprøve har en treffsikkerhet på 75 prosent.

LES OGSÅ: Lillanns tøffeste år

En av fire får spredning

Forsker

– Hunder har en fantastisk lukteegenskap og trenes på å lukte spor av kreft fra urinduft på samme måte som når de snuser seg fram til sprengstoff, sæd, lik, penger, narkotika, forteller hun.

Ekspertene vet ennå ikke nøyaktig hva i urinen hundene lukter, men det forskes intenst på å skape en elektronisk nese som fanger opp luktelementene. Så langt er det et finsk institutt som har kommet lengst, med en treffsikkerhet på litt under 70 prosent.

– Finner man patentet på dette, har vi i stor grad løst kreftproblemet. Selv om en maskin aldri kan erstatte en hund, sier Stedje.

LES OGSÅ: Drammen blir rosa

Rosa sløyfe-aksjon på dt.no

Spredning

Krefthundene på Spikkestad er trent på prostatakreft, en kreftform som det kan være vanskelig å diagnostisere og hvor symptomene kan komme som et resultat av spredning. Det er også et faktum at mange menn utsetter å gå til lege fordi de kvier seg for undersøkelsen

– Det tas 17.000 vevsprøver av prostata hvert år og 5000 av disse får påvist kreft. Dette er omfattende inngrep som i verste fall kan føre til at man blir lekk og får betennelse, forklarer Stedje.

– Dersom en urinprøve kan gi svar så vil mange bli spart for både ubehaget og usikkerheten, understreker hun.

Videoen i toppen av saken viser et glimt av treningsarbeidet med hundene og ikke sluttproduktet.

LES OGSÅ: Forteller om kampen mot kreften

Prostatakreft

  • Prostata er på størrelse med en kastanjenøtt og ligger rett under urinblæren.
  • Er den hyppigste formen for kreft i Norge.
  • Symptomene er få, men er kreften langtskridene kan du merke smerte i korsryggen, hyppig vannlating, tretthet eller blod i urinen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken