Nybakt nordmann vil styre landet

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Rebekka Borsch (36) vil så gjerne på Stortinget at hun er blitt norsk statsborger og tatt ulønnet permisjon fra jobben.

DEL

RØYKEN: Læringskurven har vært bratt som en norsk fjellvegg. Det er bare seks år siden Rebekka Borsch delte ut sin første løpeseddel for Venstre. Nå er hun listetopp i Buskerud og ett av de nye politiske talentene som får telefoner fra Dagsnytt 18.

– Jeg ville bidra lokalt og finne ut om Venstre var noe for meg. Det finnes ikke et parti som både er liberalt og grønt i Tyskland, sier Borsch.

Kjærligheten brakte henne til Nærsnes i Røyken i 2003. Den tok slutt for to år siden, men Borsch ville ikke flytte hjem. Nå er hun blitt norsk statsborger, skriver leserinnlegg på plettfritt bokmål og ordlegger seg som om hun har bodd her bestandig.

LES KRONIKK AV BORSCH: Varig vern gir arbeidsplasser (DT+)

Drømmeinnvandrer

Noen dager tidligere hadde Drammens Tidende intervjuet Frps andrekandidat Morten Wold.

– Rebekka Borsch er Frps drømmeinnvandrer, sa han.

Siv Jensens mediemann hadde merket seg den alltid tilstedeværende venstrekvinnen. Borsch mener noe om nesten alt hele tiden og i alle kanaler. Det hun ikke får plass til på 140 tegn på Twitter, sendes som innlegg til avisene.

– Jeg er utdannet journalist, så jeg liker å skrive. Dessuten er det lettere å være en likestilt debattant skriftlig, sier Borsch.

Foreldrene fikk sjokk da hun sa opp sin faste jobb i en tysk avis for å flytte til Norge. Det første den nybakte innvandreren gjorde, var å bestille et abonnement på Aftenposten.

– Jeg skrev ned og slo opp hvert eneste ord jeg ikke kunne. Det kunne ta en time å lese én side, ler Borsch.

Læreren på norskkurset ble raskt klar over at han hadde med en overkvalifisert student å gjøre, og en jobb på Posten gjorde mye større underverker for norsken.

LES INNSPILL: Hvordan lokke innvandrere til urnene (DT+)

Den norske folkesjela

– Jeg har kjent hvor sårbar man føler seg når man ikke kan språket og de sosiale kodene, og i tillegg ikke har noe eget nettverk, forteller Buskerud Venstres toppkandidat.

Etter ett år i Norge fikk hun sin første «ordentlige» jobb i Europabevegelsen. Det var der det politiske engasjementet ble vekket. Og det var der Borsch fikk sitt første møte med nordmenns identitet som innbyggere i Annerledeslandet.

– Jeg ble veldig overrasket over hvordan synet på EU splitter nordmenn. I Tyskland er EU det trygge, det som skapte samhørighet med resten av Europa etter krigen, ler Borsch.

Jeg har kjent hvor sårbar man føler seg når man ikke kan språket og de sosiale kodene. Rebekka Borsch (V)

Hun mener det merkes at Ap har hatt makta lenge i Norge. Da hun kom, syntes hun det norske samfunnet minnet om Tyskland på 60-tallet.

– Litt sånn firkantet. Og Norge er blitt rikt på så kort tid at vi er blitt litt mette. Regjeringen bruker krefter på det som skjer nå istedenfor å ta vare på tradisjoner, sier Borsch.

LES MER: Bare to av fem på topp på valglistene er kvinner

Vil kutte subsidier til oljeindustrien

Hun mener hun har en realistisk sjanse til å komme inn på Stortinget. For at Venstre skal ha råd til et støtteapparat, har Borsch tatt ulønnet permisjon fra jobben i Miljødirektoratet.

Hun mener de rødgrønne ikke er flinke nok til å prioritere. De smører tynt på overalt istedenfor å fleske til der de virkelig ønsker å satse.

– Venstre vil ha et grønt kunnskapssamfunn. Derfor må vi satse på skole, høyere utdanning og forskning, argumenterer Borsch.

– Og jernbanen har vært forsømt i mange tiår. Vi vil prioritere tog de neste fire årene, og helse kommer til å trenge mer penger.

– Hva vil du prioritere bort?

For første og siste gang i løpet av intervjuet kommer det ikke et raskt og velformulert svar. Borsch må tenke.

– Vi må vel husholdere bedre med pengene, starter hun.

Så kommer hun på det:

– Venstre vil kutte subsidier til oljeindustrien og heller støtte fornybar energi. Det vil frigjøre flere titalls milliarder kroner, sier Rebekka Borsch.

LES FLERE NYHETER PÅ DT.NO 

Artikkeltags