– Saken er et tegn på at Fjell er forsømt

Mehmet Celayir mener at politikerne burde ha gjort mer for bydelen Fjell. Selv har han flyttet til - og fra - bydelen som voksen.

Mehmet Celayir mener at politikerne burde ha gjort mer for bydelen Fjell. Selv har han flyttet til - og fra - bydelen som voksen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mehmet Celayir mener Fjell-saken ikke er en personalsak, men et bevis på en forsømt bydel.

DEL

DRAMMEN: Fjell, den siste dagen i mai. Barnehagebarna leker blant trær som har skutt ut i vårlig hvitt, lykkelig uvitende om det store skoledramaet som foregår noen hundre meter unna.Der går Jan Moen av som rektor på Fjell skole etter krass kritikk fra KS Konsulents direktørbestilte rapport. I gårsdagens avis skrev hans kone, den profilerte læreren Unni Helland, at hun har fått tilbud om å skrive historien til Fjell skole, forutsatt at hun går av med avtalefestet pensjon.

Kommune- og skoleledelse har svart med følgende melodi: «Ingen kommentar». Mens politikerne har tidligere pekt på hele Fjell-prosessen som en personalsak. Men for leder av Drammen tyrkiske trossamfunn, Mehmet Celayir, så handler saken om så mye mer. Han sier det er en kamp mellom å ta det flerkulturelle inn i klasserommet og ut i verden (Unni Helland og co.) – og å ville asimmilere elevene til å bli mest mulig like (utdanningsdirektøren og co.).

- Dette er en tendens vi ser i hele Europa. Morsmålsundervisning fjernes, og innvandrerne blir ikke lenger sett som en berikelse, sier Celayir.

LES OGSÅ: Vil ikke diskutere skole med Helland

Trenger aktiviteter

Han er styremedlem i Buskerud innvandrerråd og er for øvrig en tidligere elev av Unni Helland.

– Da jeg gikk på skolen var vi tre innvandrere i klassen. Nå er forholdet omvendt. Elevene som går i barnehagen kan ikke norsk, og siden alle ressurssterke flytter ut – har de ingen å snakke norsk med heller. De trenger aktivitetsarenaer der de kan øve på språket, sier Celayir.

Han mener det er dette som er grunnen til dårlige resultater på Fjell, og ikke et lite faglig fokus ved skolen.

– Utdanningsdirektøren tror de kan løse problemet med å fjerne rektor, men problemet er mye større enn det. Saken er et tegn på at Fjell er forsømt, sier Celayir – og viser til handlingsplanen for Fjell fra 2001, som han selv var med på å utarbeide da han var leder i innvandrerrådet.

Der ble det listet opp 50 tiltak. Ideene havnet i en skuff, men dukker nå opp i kommunens prestisjeprosjekt: Fjell 2020.

LES OGSÅ: Mener Isaksen vil ha henne vekk

Folk vs. fasader

– Har du ikke tro på Fjell 2020?

– De vil bygge haller og pusse opp Fjell. Men det er menneskene som må pusses opp, sier Celayir.

Dag Fjeld Edvardsen, leder av Drammen Høyre, mener at kommunen allerede er godt i gang med tiltak på Fjell som ikke handler om nye fasader.

– Gratis kjernetid i barnehagen, samtidig som mødrene får norskopplæring, tiltak for å forhindre diabetes hos innvandrerkvinner, «leie til eie»-prosjektet der de får kjøpe bolig, biblioteket ... ramser Fjeld Edvardsen opp.

– Og det kommer mer. Nå går vi sammen for å gjøre noe, sier høyrelederen.

LES OGSÅ: Ikke lov å være gift med sjefen

Artikkeltags