Sande-kvinne var i Hitlers tjeneste på Østfronten

Slik så Aase Grill Fasting ut da hun tjenestegjorde som frontsøster ved Østfronten. FOTO: BOKEN «DE SOM FALT»/ GEIR BRENDENS SAMLINGER

Slik så Aase Grill Fasting ut da hun tjenestegjorde som frontsøster ved Østfronten. FOTO: BOKEN «DE SOM FALT»/ GEIR BRENDENS SAMLINGER

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Aase Grill Fasting var frontsøster da Berlin falt. Nå vil hun og andre frontkjempere være med når historien skal skrives.

DEL

Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Vidkun Quisling og Per Imerslund. Aase Grill Fasting snakker om dem som gamle venner.

Imerslund møtte hun på sykehuset da han var skadet.

- Han kunne blitt en god forfatter, den mannen, for han var så god til å fortelle historier.

Quisling beundret hun som ungjente på Nasjonal Samlings ungdomsfylking i Hedmark.

- Under rikstinget på Hamar ba han meg ta meg av kona hans, Maria. Hun var så pen. Hun sa at Vidkun alltid hadde hatt følelsen av at han var utvalgt fra Gud til å redde Europa fra kommunismen.

Himmler fikk hun stadig besøk av da hun jobbet som frontsøster i hovedkvarteret for SS lasarettene i Hoenlüchen.

-Han var en sånn som skulle forklare deg ting, og mye var litt høyttravende for meg. Han sa at jeg som germaner ikke burde oversvømmes av folk fra Afrika og Østen.

Også Joseph Goebbels, da.

– Han flørtet med alle jentene!

LES OGSÅ: Vet at boken vil smerte

Anklager om spionasje

Den gamle kvinnen som serverer oss Mor Monsen-kake og twist i Sande, har en lang karriere ved Østfronten i Hitlers tjeneste. Derfor har hun fått stor plass i Eirik Veums nye bok «De som falt». Boken er hun godt fornøyd med, for sannheten vil hun ha fram. Gjerne fortalt av henne selv.

I 1935 meldte hun seg inn i NS, og to år senere startet hun frivillig verneplikt på Hedmarken. De trente med våpen og hadde øvelser ute i skogene, mens de fryktet at sovjeterne ville komme.

Da krigen kom i 1940, var Aase Grill Fasting i sanitetstjenesten for de norske soldatene, men det tok ikke mange dagene før hun ble arrestert. Norsk politi mente hun var spion for tyskerne, noe Grill Fasting sterkt benekter den dag i dag.

– Hvis jeg ikke hadde blitt arrestert, hadde jeg blitt med de allierte nordover. Jeg ville aldri sveket troppen min!

Men Aase Grill Fasting fant seg nye tropper. Hun ble leder for Arbeidstjenesten i Nordland, utdannet seg som sanitetssøster i den norske legion og meldte seg som frontsøster til Tyskland – og ble etter hvert sendt til Østfronten med Waffen SS.

LES OGSÅ: Fem om offentliggjøringen av frontkjempere

Måtte hente sårede soldater

23 år gammel ble Aase Grill Fasting sendt til Ukraina. Jobben hennes var å hente de sårede soldatene ute i felten, og å frakte dem i sikkerhet til lasaretten. Der ventet smertefulle timer og dager for soldatene. Noen ganger kunne så mange som 3000 komme på en gang, så Aase og de andre søstrene ble nødt til å lempe ut sengene for å få plass til alle.

– Vi gjorde ting vi egentlig ikke kunne. Det er jo ikke bare bare å amputere en arm, men man må få det til å slutte å blø i hvert fall, sier Grill Fasting.

– Og det var 55 kuldegrader. Bitte litt kaldt kan man si...

Amputeringer skjedde i ett hjørne, og utvelgelsen av hvem det var håp for ble hard.

– Men vi gjorde ingen forskjell på allierte, svarte, tyske eller jøder, sier Aase Grill Fasting.

Den eldre kvinnen foran oss forteller sin historie med stor entusiasme. Noen ganger stopper hun opp, og ser lurt på journalisten, på jakt etter svar på et retorisk spørsmål. Men som regel snakker hun selv. Høyt, skingrende og med en kraft nok til å blåse en hel armé ut på vidda.

– Konfekt? Vil du ha konfekt? Da gjør vi det på den enkle måten, sier Aase Grill Fasting og klipper av toppen på en twistpose.

Sikker på å dø

De sovjetiske styrkene stormer Hitlers bunkers, går fra rom til rom, vaktsomme på siste tegn til motstand. Det eneste de finner er de seks kroppene til Goebbels små barn, som ble forgiftet med cyanid av foreldrene.

Liket til herr og fru Goebbels, Adolf Hitler og Eva Braun ligger forbrente utenfor. De andre har rømt.

I en annen bunkers, noen hundre meter unna, venter Åse Grill Fasting og et femtitall soldater og sivile på å dø.

De sender havresuppe mellom seg, og spytter ut innholdet tilbake opp i gryta, slik at alle får smak av mat.

– Jeg holder fortsatt på å spy hvis jeg ser havresuppe, sier Grill Fasting.

Alle som tjenestegjorde i Waffen SS hadde tatovert blodtypen på overarmen. Det har også Aase. Nå må hun skjære vekk huden med kniv. Ingen må se at Aase Grill Fasting tilhører SS. Da vil russerne være nådeløse.

Hun hører skuddene og skrittene fra sovjeterne, og legger seg ned på magen og begynner å ynke seg.
Hvis russerne tror hun har en underlivssykdom, vil de kanskje spare henne.

– En fulltreffer, sier Aase Grill Fasting anno 2009 og peker på panna.

– Det var det vi ville ha, for vi var hundre prosent sikker på at vi ikke ville komme fra det med livet. Likevel, når det kommer på hælene, så gjør du alt du kan for å finne skjul, beskyttelse og overleve.

LES OGSÅ: Hadde frontkjemper som bror

Når de gamle møtes

Midten av september 2009.

De pleier å møtes én gang i måneden, gruppen på cirka ti tidligere frontkjempere og NS-medlemmer.

Men denne tirsdagen blir det ikke noe møte. Fem av dem har blitt alvorlig syke eller gått bort i løpet av sommeren. Aase vet ikke engang om han som sender ut invitasjonene lever. Dessuten er hun forkjølet, og føler ikke for å gå ut av gården i Sande.

Når de gamle møtes, drikker de kaffe og prater om gamle dager. De stiller seg også til disposisjon for yngre generasjoner som vil ha informasjon om Østfronten, og noen ganger blir de unge invitert til kaffeslabberasene.

Men Aase Grill Fasting benekter på det sterkeste at de har kontakt med nynazistiske organisasjoner.

Derimot tror hun fortsatt på Quislings idealer om et nytt Europa.

– Det er faktisk svært likt EU, mener Aase Grill Fasting.

Artikkeltags