E18-tunnel uten nødnett

Ingen av nødetatene har tilgang til det nye nødnettet inne i Hanekleivtunnelen på E18. Dermed må all kommunikasjon gå på telefon.

Ingen av nødetatene har tilgang til det nye nødnettet inne i Hanekleivtunnelen på E18. Dermed må all kommunikasjon gå på telefon. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Hanekleivtunnelen starter i Sande og ender i Holmestrand. Dermed står den sterkt trafikkerte tunnelen foreløpig uten nødnett.

DEL

SANDE: For halvannen uke siden dundret et vogntog inn i veggene på Hanekleivtunnelen.Alle nødetatene rykket ut, og sjåføren ble fløyet av sted til sykehus i luftambulanse.

Avhengige av mobil

Men nødetatene har dårlige arbeidsforhold i den sterkt trafikkerte tunnelen på E18. Ifølge tall fra Vegvesenet kjører det 21.500 kjøretøy i tunnelen daglig.

– Det nye nødnettet fungerer ikke inne i tunnelen, forteller Morten Qvist, leder for operasjonssentralen i Søndre Buskerud politidistrikt.

– Det er selvfølgelig uheldig. Og dette gjelder jo alle nødetatene, sier Qvist.

Dermed må politiet og de andre nødetatene stole på mobiltelefonene når ulykken inntreffer i tunnelen. Alternativet er å gå ut av tunnelen.

LES OGSÅ: Justiskomiteen besøkte Drammen

Gjelder alle nødetatene

– Hvor viktig er nødnettet for dere?

– Veldig viktig. Det er jo vårt kommunikasjonssystem. På et skadested er det jo gjerne slik at vi og de andre nødetatene har folk på forskjellige steder. Dermed når ikke all informasjon alle, og vi får heller ikke direktekontakt med operasjonssentralen uten å bruke mobiltelefon, svarer Qvist, som får støtte fra politimester Christine Fossen.

– Det er en utfordring. Men vi er forespeilet at Hanekleivtunnelen kommer inn på det nye nødnettet når Vestfold politidistrikt kommer inn i systemet, sier Fossen.

Det manglende nødnettet skal gjentatte ganger ha blitt tatt opp med Direktoratet for Nødkommunikasjon, uten at lokalt politi har nådd fram.

Lovet løsning i 2013

Drammens Tidende vet at politiet i Søndre Buskerud lenge har jobbet for å få nødnettet på plass i Haneklevitunnelen, uten å nå fram. Også AMK-sentralen i Buskerud har jobbet lenge for å få det på plass.

– Vi har jo de samme utfordringene som politiet. Vi er avhengige av mobiltelefonen eller å gå ut. Dette er noe vi har pushet på for å få på plass siden vi kom på det nye nødnettet i november i fjor, sier Lise Mette Lindland, leder for AMK Buskerud.

– Når vi får meldinger om tunnelulykker, sender vi alltid ut store ressurser. Men at vi ikke får kontakt med hverandre kan få alvorlige konsekvenser, sier hun.

Både AMK og politiet ser nå fram til full dekning i tunnelen. Og etter planen skal det skje i løpet av 2013.

– Planen er i løpet av første kvartal, sier Morten Ellingsen ved Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

Tunnelen starter i Sande, som er en del av vårt politidistrikt, og kommer ut igjen i Holmestrand i Vestfold politidistrikt. DNK har dermed definert tunnelen som en del av Vestfolds område.

LES OGSÅ: Mangler politisamband

LES OGSÅ: Fikk ikke kontakt med Nordre Buskerud

Artikkeltags