SANDE: Ordet bomstasjoner er ikke bare et ord. Det er et ladet ord.Er du i festlig lag, og praten går tregt, så er sjansen stor for at ordet bomstasjon vil heve stemningen mange hakk. Og bomstasjonene i Sande er intet unntak. Mange har elsket å hate den, og mange har måtte grave dypt i lomma for å passere den.

LES OGSÅ: Legger ned bommene på lørdag

2,3 milliarder

Ufattelige 2,3 milliarder kroner har byttet eier ved bommene i årenes løp. Siden bomstasjonene kom opp 2. januar 2002 har rundt regnet 100 millioner biler passert. Men nå er det slutt.

I går betalte den siste bilist penger for å passere bomstasjonen på E18. Det betyr samtidig at den første bilisten fikk kjøre gratis forbi.

Horten-jenta Christina Johansen ble den symbolske første gratisbilisten. På vei til konsert og jenteweekend i Oslo ble hun vinket inn av politiet.

– Det var jo en fin start på helgen, humrer Johansen.

– Hva syntes du om at bommen forsvinner?

– Det er uansett bra at bommene forsvinner. Jeg prøver jo å unngå bomveier så godt jeg kan, smiler Johansen, før hun får overlevert blomstene og lykkønskningene av Vestfolds fylkesordfører Per-Eivind Johansen.

Deretter settes Audien i gir og forsvinner gratis mot Oslo.

LES OGSÅ: Varsler nye bom-aksjoner

- Alt gått til veiprosjektet

Og det er ikke bare jentene i Audien som er glade. Også Sande-ordfører Karl Einar Haslestad smiler.

– Kan ikke være sur på en dag som i dag, humrer ordføreren.

– Hva betyr dette for folk i Sande?

– Selve bommen her oppe på E18 har nok ikke hatt så stor påvirkning på folk i Sande. Men den største forskjellen blir nok at bomstasjonen på Holm blir borte. Det betyr at vi nå kan kjøre bomfritt på våre lokalveier – fra Sande til Holmestrand, svarer Haslestad.

– Dette er en gledens dag. Og det viser jo at når et prosjekt er ferdig, så tas bommene ned. Alle pengene som er tatt inn, har gått til prosjekter som er relatert til denne veistrekningen, understreker fylkesordfører Johansen.

SE VIDEO: AKSJONERTE MOT BOMSTASJON

 

LES OGSÅ: Ny dato for bomnedleggelse