Satt ut for å dø

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

I et stinkende bur, uten vann og mat, ble chinchillaen funnet forkommen og hutrende på en trappa.

DEL

Mandag kveld hentet Gro Saugerud fra Dyrevernsnemnda det kalde og tynne dyret. Ifølge vitner har buret med chinchillaen stått på en trapp i Konnerudgata i flere dager.
-Jeg har syklet forbi flere ganger, men søndag hadde presenningen blåst av. Da så jeg at det satt to dyr der, forteller Yoakim Thonander (40) til Drammens Tidende.

ILLELUKTENDE.I buret var det hverken mat eller vann, og det stinket urin. Thonander forsøkte å kontakte dyrevernsnemnda, men uten hell. Først mandag kom dyrevernsnemnda for å hente dyrene. Da hadde den ene av chinchillaene stukket av. I går fikk chinchillaen mat og stell, og ikke minst varme hos Zoo Huset på Gulskogen. Ifølge veterinær Hege Thorsbye i Mattilsynet er dyret etter forholdene i fin form.
-Hun var veldig tynn, og oppblåst i buken. Det kan hende hun er drektig, sier Thorsbye.

INNEDYR.Chinchillaen er ikke et utedyr, og ifølge veterinæren skal ikke dyret være lenge ute før det fryser ihjel. At det blir satt ut uten vann og drikke gjør ikke saken bedre. Chinchillaen skal også ha et spesielt sand i buret.
-Det er helt forkastelig at folk gjør slikt med dyrene sine, sier Thorsbye som understreker at de ennå ikke har helt oversikt over hva som er historien bak dyremishandlingen. Dyrevernsnemnda mener det er viktig å slå hardt ned på mishandling som dette. Ifølge dyrevernloven har alle hjelpeplikt for dyr i nød. Dessverre er historien om chinchillaen langt fra unik. Spesielt nå om sommeren dumper mange eierne dyrene fordi det "ikke passer" å ha dyr i ferien. Saugerud mener det er et kjempeproblem.

SHOPPER DYR. -Det virker som folk shopper dyr på lik linje med alt annet man forbruker. De tenker ikke over ansvaret det faktisk er å ha et dyr, sier Saugerud oppgitt til Drammens Tidende.
Også politiet bekrefter at sommeren er høysesong for dumping av dyr. Ifølge operasjonsleder Olav Myrvold ved Søndre Buskerud politidistrikt får politiet inn en del meldinger om vanskjøtsel av dyr, både i hjem og bil i sommermånedene. Tipser Thonander forteller til Drammens Tidende at chinchillaeieren enten er på ferie eller er kastet ut fra bygården i Konnerudgata. Hvis det viser seg at eieren har satt ut dyrene for å dø, vil denne bli anmeldt.
-Eieren kan bli fratatt retten til å ha dyr, forteller Saugerud.

Artikkeltags