Seks måneders fengsel for trygdesvindel

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Tobarnsmoren fikk utbetalt over 350 000 kroner for sin status som alenemor. Nå må kvinnen, som på Facebook avslørte seg som samboer, sone seks måneder i fengsel.

DEL

Den 25 år gamle kvinnen la kortene på bordet og innrømmet forholdet da hun møtte i Drammen tingrett den 29. mai.

Kvinnen måtte svare for å ha oppgitt til Nav at hun var aleneforsørger i perioden 1. august 2003 til januar 2006, mens hun i virkeligheten var samboer med sitt eldste barns far. Dermed fikk hun i perioden utbetalt over 350 000 kroner, penger hun ikke hadde krav på. Hun mottok utvidet barnetrygd med småbarnstillegg, bidragsforskudd og overgangsstønad.

Kvinnens svindel ble oppdaget da hun på Facebook hadde oppgitt sin status som samboer. Navs kontrollavdeling i Buskerud fikk kjennskap til svindelen da de undersøkte profilen hennes på nettsamfunnet. På bakgrunn av omtalen av samboeren og samboerskapet, ble det opprettet en kontrollsak mot henne. Kvinnen valgte da å legge kortene på bordet og innrømmet forholdet både overfor Nav og politiet.

I retten forklarte kvinnen at hun var ung da de uriktige opplysningene ble gitt, og at hun ikke ville gjort dette i dag.

Bedras for 8,6 millioner

Hennes argumenter om at hennes to barn ville rammes av ubetinget fengselsstraff ble ikke hørt, og kvinnen ble dømt til seks måneders ubetinget fengsel.

I fjor ble totalt 51 personer i Buskerud anmeldt for bedrageri av over 8,6 millioner kroner.
Misbruk av dagpenger, attføringspenger, sykepenger og uførepensjon er sammen med feilaktig støtte til enslige forsørgere de sakene som Nav anmelder flest av i året.

Magne Fladby, direktør for Nav kontroll og innkreving, har ingen statistikk på hvor mange forsøk på trygdesvindel som oppdages via profiler på de ulike nettsamfunnene i løpet av et år. Men han bekrefter at det ikke er noen ansatte i kontrollavdelingen som fast overvåker aktivitetene på nettsamfunnene.

– Jeg kjenner ikke til hva som har skjedd i denne konkrete saken, men vi får jo inn mellom 1.600 og 1.700 tips i året, sa Fladby til Drammens Tidende like etter at svindelen ble avslørt.

Dermed er det høyst sannsynlig en som kjenner kvinnen og hennes privatliv, som har tipset Nav om at 25-åringen mottok støtte hun ikke har krav på.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken