Show-mann med døgnåpent

Artikkelen er over 10 år gammel

Livet rundt Tor Håkon Holte har aldri vært kjedelig. Hør bare hva andre skiløpere og familie forteller.

DEL

Oddvar Brå. - Det skjedde alltid noe rundt Tor Håkon. Han var sprellemann hele tiden. Den tiden trodde vi han bare var ung og sprek.

– Det fortelles om da han under et renn nesten ble tatt igjen av Per Knut Aaland.
Rett før dette skjedde, snudde Tor Håkon og satte full fart rett mot sin kamerat og så han inn i øynene med kommentaren:

- Fader, så seriøs du er da!

Hvorpå Hokksund-ekspressen satte fart igjen. I riktig retning.

Marin Hole mener det må være hundrevis av episoder å fortelle om.

– Vi kunne være på langturer, og føle oss bånn slitne. Så så vi det sprutet jord omkring oss, og det var Tor Håkon som satte fart i et rasende tempo oppover lier og åser, for så å komme tilbake til oss andre.

Men gullhistorien kommer fra Prøve-VM Oberstdorf. En vakt på hotellet ble kalt Gaddafi på grunn av likheten. Da denne Gaddafi en sen kveld prøvde å roe ned den norske gjengen, og Holte fra Hokksund tilfeldigvis hadde med seg såkalte hylere, er det bare å legge sammen to og to. Det skal ha vært litt av et syn der Gaddafi løp rundt mens det hylte rundt bena hans.

Pål Gunnar Mikkelsplass bodde og reiste sammen med Holte i mange år.

– Han satt jo aldri i ro. Mens de andre hvilte mellom øktene, dro vi ut for å finne på andre ting. Og det samme om kvelden. da andre gikk og la seg, kunne vi spille badminton i idrettshaller til langt på natt.

Mikkelsplass er helt sikker på at søvnvanskene til sin gode venn og kollega forhindret han fra å bli en enda bedre løper.

– Det er ikke tvil om at han fikk nedsatt prestasjonsevne på grunn av akkurat dette, sier "Plassen", og forteller fra et World Cup-renn i Canada hvor han selv var i ferd med å ta igjen Holte med et halvminutt. Før han hadde gått forbi, rev Tor Håkon av seg startnummeret, og latet som han skulle bryte. Da Plassen var ute av syne, kom nummeret på igjen, og Tor Håkon ble nummer ti i rennet.

Mye morsomt har man også fra den gangen Holte våknet midt på natten, så konturene av romkameraten Pål Gunnar hengende i vinduet, og vekket hele gangen med beskjed om at hallingen hadde valgt å avslutte livet på den måten. Det viste seg å være skidressen som hang til tørk, og Mikkelsplass selv satt måpende i sengen da det ble fullt inntog på rommet.

Dessuten har det inntil nå vært et mysterium hvem som i et ellers kjedelig øyeblikk kastet en pose med vann fra fjerde etasje over en intetanende streng sikkerhetsvakt på bakkenivå i deltakerlandsbyen under OL i Sarajevo. Synderen bor i Hokksund!

Geir Holte, ett år yngre bror og selv toppløper på samme tid, forteller om en oppvekst med en bror som alltid har vært giret.

– Det har liksom vært Tor Håkon, det, og jeg har aldri tenkt på noe slikt som ADHD. Men det er nok svært sannsynlig at alt overskuddet har gitt han energi til å trene så mye og så hardt og at det har vært med på å gjøre han så god som langrennsløper.
Han beretter om mye moro, som da radiosportens Håkon Brusveen ropte til Tor Håkon med spørsmål om han skulle bryte da det kladdet voldsomt under skiene under NM på Gjøvik. Svaret kom lynraskt:

– Nei, jeg går så lenge stavene rekker ned til bakken.

Inger Marie Holte, mor, kan fortelle om en gladgutt som ikke bare gikk, men løp, da han var ti måneder gammel.

– Han har alltid vært først i alt, og ville bli best. For oss var det ikke naturlig å tenke ADHD, det var jo ikke så godt kjent på den tiden, sier hun.

Inger Marie Holte beskriver sin sønn som en omsorgsfull, kunnskapsrik og snill, men i et noe urolig legeme.

Marianne Lund, kone, forteller om en super mann som alltid har smurt niste til henne når hun reiser på jobb klokken fem om morgenen, og som svært ofte har flotte middager klare når hun kommer hjem.

– Men det er bra at han fikk en diagnose det på forhånd var bare han selv som ikke visste om. Han er roligere nå, både i tanker og gjerninger, selv om energien ikke på noen måte er borte, ler hun.


Artikkeltags