BUSKERUD: Den tidligere stortingsrepresentanten fra Høyre, hallingdølen Hallgrim Berg, har de siste årene deltatt aktivt i debatten om islam. I 2007 utga han den islamkritiske boken «Amerikabrevet: Europa i fare», en bok der Berg tar et kraftig oppgjør med det han advarer som islamifisering av Norge og Europa.

Del på Facebook

I boken refererer han blant annet til «den kjente bloggeren Fjordman», som har vært hovedinspirasjonskilden til gjerningspersonen for terrortragedien på Utøya og i Oslo, Anders Behring Breivik.

Fjordman regnes av flere som den største eksponenten for Eurabia-teorien i Norge og Europa, en teori som Hallgrim Berg hyppig referer til i sin bok.
Teorien om Eurabia er bygd opp rundt forestillingen om å forvandle Europa, det arabiske Nord-Afrika og Midtøsten til en samlet kulturell, politisk og økonomisk enhet.

– Islam er på fremmarsj. Målet til det militante og imperialistiske islam er verdensherredømme. Den første etappen er å presse Europa til å bli et Eurabia, oppsummerer Berg på baksiden av boken.

Må ta ansvar

Det er i dette debattklimaet terroristen Breivik har utviklet sitt hat mot multikulturalismen, innvandringspolitikken, muslimer og det han kaller «kulturell marxisme», ifølge en rekke kommentatorer og eksperter.

Litteraturkritiker Tom Egil Hverven fra Drammen skriver i Klassekampen at Breiviks tankegods må forstås i en større sammenheng, og at en rekke forfattere, bloggere og Facebook-debattanter nå må tenke gjennom sitt eget vokabular.

– Breiviks historiefortelling minner om flere bøker jeg har lest og anmeldt i NRK og Klassekampen de siste årene. De har bidratt til å skape en grobunn for tanker som finnes i Breiviks «2038». Hele manifestet er gjennomsyret av dem, skriver Hverven. Han nevner eksplisitt Hallgrim Berg.

– Det er bare å lese boken, så forstår du hva jeg mener. Den er blant de verste eksempler på islamfrykt. Enhver må nå ta ansvar for hvor man plasserer frykt og fiendebilder, sier Hverven til Drammens Tidende.

Boken er like aktuell

Hallgrim Berg ser ingen grunn til å ta selvkritikk, men advarer derimot de som ser terrorhandlingene som et påskudd til å begrense ytringsfriheten. Han understreker samtidig behovet for å skille mellom det han kaller fredelige muslimer og de som har en «radikal aksjonistisk agenda».

– Trusselbildet fra radikal islam er uforandret, også etter Utøya. Det er klart man skal veie sine ord, men ikke slik at meningsmangfoldet i et demokratisk samfunn ikke kommer fram i dagen. Det fins nemlig kretser som ønsker å legge lokk på meninger de ikke liker, sier Berg uten å ville utdype hvem dette er.

– Det er nok å lese enkelte debattinnlegg, sier han.
Bergs navn er referert en gang i Breiviks 1.500-siders manifest.

– Hva tenker du om at du kan ha vært en inspirasjonskilde?

– Tanker er tollfrie. Det som flyter omkring, er det fritt fram å forsyne seg av for alle. Det er vanskelig å gjøre noe med i åpne og liberale samfunn. Men jeg ser med glede at jeg ikke er verdig et sitat i dette merkelige opuset, sier Berg. Selv reagerte han med forskrekkelse da han hørte om terrorangrepene.
– Jeg kjente meg fysisk kvalm, sier han.