Gå til sidens hovedinnhold

Stoler på tyrkerne

Artikkelen er over 15 år gammel

Det Tyrkiske Trossamfunn har ikke levert fullstendig regnskap, men får likevel statsstøtte. Fylkesmannen stoler på styret.

For å få tilskudd fra staten må alle trossamfunn levere inn og få godkjent regnskapet. Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen og omegn har ikke kunnet legge fram bilag til regnskapene, slik regelverket tilsier, men får likevel beholde statsstøtten. Fylkesmannen stoler på trossamfunnets styre, som har signert regnskapet.

STOLER PÅ STYRET. -Når vi får regnskapssammendrag som er signert av trossamfunnets styre, må vi stole på det. Hvilken mulighet har vi da for å sjekke regnskapet, sier administrasjonssjef Finn Hellem.
For å få statlig tilskudd er det et krav at trossamfunnene skal oppbevare blant annet bilag til regnskapet i ti år.
-Vi må se hen til den muligheten de har til å sette seg inn i regelverket. Men dette et er et krav vi vil forfølge, sier Hellem.
Det var etter mange henvendelser fra enkeltmedlemmer, dels via advokat, at fylkesmannen bestemte seg for å foreta dokumenttilsyn med trossamfunnet og ba om å få tilgang til bilagene. Forstander Ismail Aricigil forklarte at bilagene ikke var oppbevart, fordi de ikke visste at det var noe krav.

FØLGER MED. I fjor fikk Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen og Omegn utbetalt 223860 kroner i statlig tilskudd. Trossamfunnet fikk omtrent tilsvarende sum i tilskudd fra kommunen. Det vil si at trossamfunnet i fjor fikk utbetalt nærmere 450000 kroner.
Det Tyrkiske Trossamfunn har fått klar beskjed fra fylkesmannen at de må ha en forsvarlig regnskapsførsel fremover, hvor blant annet at alle bilag blir oppbevart.
-Kommer dere til å gjøre noe, eventuelt trekke tilbake tilskudd, i forhold til de ufullstendige regnskapene som er ført tidligere år?
-Vi vil til enhver tid vurdere om trossamfunnet vil få utbetalt statlig tilskudd. Vi vurderer også om statlig tilskudd skal trekkes tilbake, sier Hellem.
Styremedlem Ahmet Karagøz i Det Tyrkiske Trossamfunn i Drammen og omegn stiller seg uforstående til påstandene om ufullstendige regnskap. Han sier at styret kjenner til regelverket og har fulgt det.
-Vi mangler ikke noe. Hvem som helst kan komme og sjekke mappene våre, sier han.

INTERNE MOTSETNINGER. Fylkesmannen ønsker ro rundt denne saken nå, etter å ha meglet mellom partene i trossamfunnet i mange måneder.
I morgen skal Det Tyrkiske Trossamfunn ha generalforsamling, hvor administrasjonssjefen hos fylkesmannen vil være til stede på grunn av de interne motsetningene i trossamfunnet som har tilspisset seg det siste halve året. Dette blir første gang tilsynsmyndighetene er med på generalforsamling i et trossamfunn.
Kilder opplyser til Drammens Tidende at det sannsynligvis vil bli valgt et nytt styre på morgendagens møte.
Ahmet Karagøz bekrefter at flere i styret trekker seg. Han understreker imidlertid at det er for å få inn yngre medlemmer i styret.
-Dette har ingenting med bråk å gjøre. Vi har ingen problemer i styret, sier styremedlemmet til Drammens Tidende.

Kommentarer til denne saken