Strengere brøyteregler i Drammen

I går kveld startet bortkjøringen av snø fra Bragernes torg.

I går kveld startet bortkjøringen av snø fra Bragernes torg.

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Strengere regler for brøyting og et nytt elektronisk klagesystem skal gjøre snøbrøytingen bedre enn noen gang.

DEL

DRAMMEN: Snøen er pen å se på, men kan være tungvint å leve med. I hvert fall hvis det ikke brøytes ordentlig.

Derfor har Drammen kommune i år skjerpet reglene for snøbrøyting. 41 ulike brøytekontrakter er i år erstattet med to. Begge kontraktene er med entreprenørselskapet Aktiv Veidrift.

– I kontraktene har vi beskrevet hvilken standard det skal være på veiene i Drammen kommune. Så har kontraktøren ansvar for at det er sånn det blir, forklarer Arve Hauklien Røren, virksomhetsleder for vei, natur og idrett i Drammen kommune.

Fire cm og fire timer

Brøytingen skal begynne når det har kommet fire centimeter snø, og innen det har gått fire timer skal alle veiene samt gang- og sykkelveier være brøytet gjennom en gang.

Brøytingen starter i hovedgatene og busstraseene, etterfulgt av tilliggende gater og boliggater. Etter det har gått fire timer skal veikryss ryddes og veiene breddes. Og innen det har gått 12 timer skal snødekte skilt ryddes for snø. Helt til slutt kommer så turen til brøyting av byens mange fortau.

LES OGSÅ: Kommunen vil overta måkingen av fortauene i Drammen sentrum – men huseierne får regningen.

I tillegg har kommunen satt krav til hvor glatt det kan være før det strøs. Kravene er de samme som Statens vegvesen opererer med.

Følges ikke reglene i kontrakten, kan brøyteselskapet risikere dagbøter og trekk i økonomisk kompensasjon.

– Og hvordan ser brøytesituasjonen ut i dag?

– Vi er litt på etterskudd. Spesielt med fortau og bussholdeplasser. Det er nok litt vanskelig å komme seg fram nå, medgir Arve Hauklien Røren, virksomhetsleder for vei, natur og idrett i Drammen kommune.

Daglig leder Oddbjørn Rønningen i Aktiv Veidrift bekrefter at de i enkelte deler av byen er litt på etterskudd.

– Ekstremt stort snøfall, parkerte biler og andre hindringer samt at mannskapene av og til må hvile har gjort at vi i deler av byen henger litt etter. Nå begynner vi imidlertid med å fjerne snøen i sentrumskjernen, sier Rønningen.

Klage på nett

Nytt av året er at innbyggerne i Drammen kan melde fra om nettopp mangler ved brøyting på kommunens nettside. Skjemahenvendelsene skal følges opp umiddelbart og sendes videre til mannskapet som står for brøytingen.

Ronny Eirik Hansen, avdelingsleder for vei i Drammen kommune oppfordrer alle til å benytte seg av tjenesten.

– Hvis gata din ikke er brøytet og derfor ikke fremkommelig, bør du gå inn og melde fra om det. Da går meldingen direkte til entreprenøren, og du kan følge klagen din. I tillegg ser vi alle meldingene som har kommet inn så vi får en oversikt, forklarer Hansen, som påpeker at det ikke har kommet inn flere klager i år enn tidligere år.

– Hvordan har den nye brøyteordningen og klagesystemet fungert så langt?

– Vi synes ordningen har fungert tilfredsstillende. Fram til nå har kontraktøren fulgt kontrakten, avslutter Hansen.

Hva mener du om brøytingen i byen? Delta i debatten!

Artikkeltags