DRAMMEN: Strikking er trendy. Strikkede plagg herjer moteverdenen, Marius-mønster finnes på alt fra votter til vinkartongtrekk, og i fjor gikk damer over hele landet amok i jakten på alpakkagarn og sin egen hjemmestrikkede Skappel-genser.– Ja, nå er vi inne i en periode hvor strikking er trendy igjen. Vi begynte å føle det for noen år siden, og det øker stadig, forteller Jorunn Hagen Bø, som sammen med Sidsel Stensrud driver butikken Ulla Garn & Broderi i sentrum.

Gjenopptar hobbyen

Ulla har eksistert i 19 år, og innehaverne ser en tydelig forskjell på da og nå.

– Gjennomsnittsalderen på dem som strikker har gått betydelig ned. De unge, i begynnelsen av 20-årene, er den gruppen vi ser at øker aller mest, forteller de.

– Før var det sånn at de unge nok strikket litt i skjul, fordi det ikke var kult. Men sånn er det ikke lenger, sier Stensrud.

Videre ser de at flere strikkeglade tar opp igjen hobbyen.

– Mange begynner å strikke igjen når de skal bli mødre eller bestemødre, og så ser vi at mange av dem som strikket pusegensere på 80-tallet, begynner å strikke igjen nå, forteller Hagen Bø.

De to garndamene mener at bakgrunnen for at vi strikker, har endret seg mye.

– Før strikket man kanskje en genser til barnebarnet fordi det trengte en ullgenser, men sånn er det ikke lenger. Nå strikker man fordi man opplever glede i det å skape noe. Det ligger i hele livsstilen vår at det er trendy å skape noe selv, sier Hagen Bø.

Årets trender

Så langt i 2013 har Ulla solgt 400 kilo marineblått garn som i hovedsak brukes til Marius-mønster, men folk er fortsatt ikke lei tradisjonsmønsteret.

– Marius-mønster i alle mulige varianter er fortsatt populært. Dessuten er det noen som fortsatt ikke har strikket Skappel-genseren, eller som strikker sin andre, tredje eller fjerde, forteller Hagen Bø, og nevner vinterens OL-genser, den nye norgesgenseren og generelt gamle mønstre som andre store strikketrender i høst.

TILBAKE TIL HOVEDSAKEN: Strikker myke skatter i rockehotellresepsjonen