– Strikking er trendy igjen

Jorunn Hagen Bø forteller at det har skjedd mye på strikkefronten de siste 20 årene. – Da vi startet var det ikke mange unge kunder innom butikken, sier hun. Men det har endret seg de siste årene, sier hun.

Jorunn Hagen Bø forteller at det har skjedd mye på strikkefronten de siste 20 årene. – Da vi startet var det ikke mange unge kunder innom butikken, sier hun. Men det har endret seg de siste årene, sier hun. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Strikkefantastene er yngre nå enn før, skal vi tro garnspesialistene i sentrum.

DEL

DRAMMEN: Strikking er trendy. Strikkede plagg herjer moteverdenen, Marius-mønster finnes på alt fra votter til vinkartongtrekk, og i fjor gikk damer over hele landet amok i jakten på alpakkagarn og sin egen hjemmestrikkede Skappel-genser.– Ja, nå er vi inne i en periode hvor strikking er trendy igjen. Vi begynte å føle det for noen år siden, og det øker stadig, forteller Jorunn Hagen Bø, som sammen med Sidsel Stensrud driver butikken Ulla Garn & Broderi i sentrum.

Gjenopptar hobbyen

Ulla har eksistert i 19 år, og innehaverne ser en tydelig forskjell på da og nå.

– Gjennomsnittsalderen på dem som strikker har gått betydelig ned. De unge, i begynnelsen av 20-årene, er den gruppen vi ser at øker aller mest, forteller de.

– Før var det sånn at de unge nok strikket litt i skjul, fordi det ikke var kult. Men sånn er det ikke lenger, sier Stensrud.

Videre ser de at flere strikkeglade tar opp igjen hobbyen.

– Mange begynner å strikke igjen når de skal bli mødre eller bestemødre, og så ser vi at mange av dem som strikket pusegensere på 80-tallet, begynner å strikke igjen nå, forteller Hagen Bø.

De to garndamene mener at bakgrunnen for at vi strikker, har endret seg mye.

– Før strikket man kanskje en genser til barnebarnet fordi det trengte en ullgenser, men sånn er det ikke lenger. Nå strikker man fordi man opplever glede i det å skape noe. Det ligger i hele livsstilen vår at det er trendy å skape noe selv, sier Hagen Bø.

Årets trender

Så langt i 2013 har Ulla solgt 400 kilo marineblått garn som i hovedsak brukes til Marius-mønster, men folk er fortsatt ikke lei tradisjonsmønsteret.

– Marius-mønster i alle mulige varianter er fortsatt populært. Dessuten er det noen som fortsatt ikke har strikket Skappel-genseren, eller som strikker sin andre, tredje eller fjerde, forteller Hagen Bø, og nevner vinterens OL-genser, den nye norgesgenseren og generelt gamle mønstre som andre store strikketrender i høst.

TILBAKE TIL HOVEDSAKEN: Strikker myke skatter i rockehotellresepsjonen

Artikkeltags