Styrer Buskerud med svekket syn

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Fylkesordfører Morten Eriksrød (H) har bare 25 prosent syn. Han ser ikke mørkt på situasjonen av den grunn.

DEL

BUSKERUD: – Som dere vet, stiller jeg spesielle krav både til bokstavenes innhold og størrelse. Fylkesrådmannen må derfor lese opp forslaget for meg, sier Morten Eriksrød.Han leder sitt andre fylkesting noensinne. Eriksrød ble Høyres første fylkesordfører i Buskerud på 20 år etter valget i høst. Selv om han hadde ekstremt lyst på jobben, var det ikke helt uten kvaler han sa ja til å la seg nominere øverst på lista.

Årsaken til at det er fylkesrådmann Runar Hannevold som leser opp forslaget og ikke fylkesordføreren selv, er Eriksrøds funksjonshemning. Han har bare 25 prosent syn.

Morten Eriksrød

Blå sprittusj

Å være helt fersk fylkesordfører, kan være en utfordring også for dem som ser godt. Å lede møtene i fylkestinget når man nesten ikke ser, er en svært krevende øvelse.

Ikke bare skal Eriksrød holde orden på alle saker, forslag og avstemminger. Han skal også passe på at de som ber om ordet får det.

Akkurat det siste får Eriksrød hjelp til. Fylkesrådmannen og fylkestingssekretæren noterer alle som tegner seg med blå sprittusj. Når Eriksrød løfter arket, er lista lesbar også for dem som sitter langt bak i salen.

LES OGSÅ: Kan ta over fylkeshuset

Skitne briller

Noen dager etter møtet i fylkestinget tar han imot Drammens Tidende på kontoret. Eriksrød beklager rotet og sier han har forsøkt å rydde. Den gamle yrkesoffiseren liker å ha både orden og kontroll.

– Dette et spennende og dristig prosjekt. Men med mye pågangsmot og en del tilrettelegging, skal det gå, mener Eriksrød.

55-åringen skjønte at noe var galt i august i fjor. Brillene virket konstant dårlig pusset. Det viste seg at Eriksrød hadde fått en betennelse på synsnerven.

Da skaden allerede var skjedd, var det bare å nullstille seg

– I åtte av ti tilfeller gir ikke en slik betennelse varige mén. Da skaden allerede var skjedd, var det bare å nullstille seg, forteller han.

LES OGSÅ: Ryberg overlot ordførerkjedet til Eriksrød

Stor omstilling

Betennelsen kom på det venstre øyet. Eriksrød så allerede dårlig på høyreøyet etter en fotballskade. Han legger ikke skjul på at han måtte gå grundig i seg selv da han skjønte at synsskaden kom til å bli varig.

– Jeg bestemte meg for å glede meg over det synet jeg faktisk har. Jeg ville se mulighetene istedenfor begrensningene. Kona mi Anne-Marit har vært min beste rådgiver og støttespiller. Hun har vært utrolig tålmodig, forteller Eriksrød.

Eriksrød hadde ikke opplevd mye motgang i livet da synet ble svekket. Det har vært en stor omstilling å ha et handikap ingen ser.

– Jeg gikk forbi kjente uten å hilse fordi jeg ikke så hvem de var. Folk opplevde meg nok som arrogant utover det vanlige, ler han.

LES OGSÅ: Høyre får fylkesordføreren

Ny assistent

Eriksrød måtte selge sin høyt elskede seilbåt. Bilen er byttet ut med Timeekspressen, som hver dag tar han fra hjembyen Kongsberg til fylkeshuset i Drammen. På bussen leser han aviser på iPad’en sin. Haugen med dokumenter får han hjelp av sin nyansatte assistent til å ta seg av. Adnan Afzal, selv høyrepolitiker i Lier, leser, skriver og kjører bil for sjefen.

– Jeg har ikke vært flink nok til å ta i bruk hjelpemidler, så det skal Adnan hjelpe meg med nå, forteller Eriksrød.

– Målet er å bli mest mulig selvhjulpen etter hvert.

Imponerte kolleger

Både Elizabeth Skogrand (H) og Trond Johansen (KrF) er imponert over måte fylkesordføreren har taklet funksjonshemningen på.

– Nå er jeg akkurat ferdig med å skrive et innlegg jeg skal holde i morgen. Det trenger jeg ikke tenke noe mer på før jeg skal holde det. Morten måtte imidlertid lært det utenat. Jeg merker at han har øvd opp hukommelsen sin til å bli mye bedre enn min, sier Johansen, som er leder for samferdselsutvalget.

Leder for utdanningsutvalget, Elizabeth Skogrand, mener Eriksrød har vært flink til å finne løsninger og være åpen om funksjonshemningen.

- Samtidig gir den oss utfordringer også. For Morten er det for eksempel vanskelig å lese mail. Da må vi heller finne andre måter å kommunisere på, sier hun.

LES FLERE LOKALE NYHETER

Artikkeltags