Boots etter at pasient fikk firedobbel dose etter surr med lapper: – Dypt beklagelig

TROLIG MENNESKELIG SVIKT: Det er meldt inn en tilsynssak mot Boots i Svelvik etter at apoteket ga en pasient feil dosering på et legemiddel, etter surr med klistrelapper. Legen oppdaget feilen etter sju uker. Boots svarer at det trolig er et engangstilfelle som følge av en menneskelig svikt.

TROLIG MENNESKELIG SVIKT: Det er meldt inn en tilsynssak mot Boots i Svelvik etter at apoteket ga en pasient feil dosering på et legemiddel, etter surr med klistrelapper. Legen oppdaget feilen etter sju uker. Boots svarer at det trolig er et engangstilfelle som følge av en menneskelig svikt. Foto:

Statens legemiddelverk har bedt om en redegjørelse fra Boots Norge, etter at det ble oppdaget en svikt hos apoteket i Svelvik.

DEL

(Svelviksposten) Hendelsen ble meldt inn i april i fjor, men først i februar i år fikk apotekkjeden brevet fra Statens legemiddelverk.

Det var etter at en lege oppdaget at pasienten hadde fått feil dose med medisiner hos apoteket, at det ble varslet. Legen beskriver at pasienten har fått firedobbel dose av den ene medisinen, etter at klistrelappene ble byttet om.

Dermed havnet saken som en bekymringsmelding på Fylkesmannens bord.

– Kunne gått galt

Da Svelviksposten først omtalte saken, sa legen som hadde oppdaget feilen at en slik hendelse potensielt er livsfarlig. Pasienten hadde tatt feil dose i hele sju uker før det ble oppdaget, men det fikk ingen store konsekvenser for helsa.

– Det er første og hittil eneste gangen jeg har vært borte i at det har skjedd. Vi har stort sett godt samarbeid med apotek. Det hører absolutt til sjeldenhetene at sånt skjer, sa legen.

Statens legemiddelverk fører jevnlig tilsyn med apotek, og sa i februar at de ville ta kontakt med apoteket for å be om deres versjon av saken. Det har de nå gjort.

I et brev ber de om en redegjørelse for hendelsen og eventuelle tiltak som er gjort i ettertid for å redusere risikoen for at tilsvarende skal skje igjen. Fristen for å svare var 25. februar.

LES OGSÅ: Flyttet butikken til sentrum og doblet omsetningen

Kan ikke konkludere

Anne Margrethe Aldin Thune er kommunikasjonssjef i Boots Norge. Hun forteller at de har sendt en redegjørelse i retur.

– Jeg kan bekrefte at vi fikk melding om denne saken i februar og at vi har sendt inn all dokumentasjon til Statens legemiddelverk. Vi har også gjennomgått saken internt i henhold til våre rutiner for slike hendelser og rekonstruert hendelsesforløpet så godt som det lar seg gjøre så lang tid etterpå.

Boots har derfor rapportert inn det de vet om saken, men de har ikke kunnet konkludere med akkurat hva som har gått galt.

– Det er fryktelig vanskelig å uttale seg bombastisk om noe som skjedde for så lenge siden. Vi har strenge kontrollrutiner som begrenser mulighetene for feil. Alt tyder på at dette er en enkeltstående hendelse.

Aldin Thune påpeker nok en gang at det er lav feilprosent i apotek generelt.

– Det er likevel dypt beklagelig hver gang det skjer. Heldigvis er det veldig sjelden.

LES OGSÅ: Kjell (45) har hatt strøjobber hele livet, men har endelig funnet sitt yrke: – Jeg måtte ta tak i livet mitt

Artikkeltags