Fikk Rohypnol av tannlegen - våknet på akutten

Her, på akuttmottaket til Drammen sykehus, måtte Denny Omdal (52) hente kjæresten Mette Omdal (51) mandag kveld, etter at hun i all hast ble fraktet fra tannlegekontoret i ambulanse på formiddagen.

Her, på akuttmottaket til Drammen sykehus, måtte Denny Omdal (52) hente kjæresten Mette Omdal (51) mandag kveld, etter at hun i all hast ble fraktet fra tannlegekontoret i ambulanse på formiddagen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Mette Omdal fikk Rohypnol av tannlegen mot skrekk. Det siste hun husker, er at hun sitter på tannlegens venterom. Så våkner hun på akuttmottaket.

DEL

SVELVIK: 51-åringen fra Svelvik slår opp øynene og ser mange hvitkledde rundt senga.

– Jeg ble veldig engstelig. Tenk hvis jeg ikke hadde våknet igjen, sier Mette Omdal.

15 år siden sist

Mette har ikke bare tannlegeskrekk på den måten at hun gruer seg litt til å gape opp. Hun hadde utsatt det i 15 år. Så biter hun av en del av tannen, slik at det verker. Forrige uke tar hun mot til seg og drar til en tannlege i Drammen.

Den første timen går overraskende bra. Hun får beskjed om å komme tilbake mandag, for å fortsette behandlingen. Tannen trenger krone. Da får hun også beskjed om å komme en halvtime før timen. Hun skal få en beroligende tablett, for å slappe av i tannlegestolen.

LES OGSÅ: Gjemte narko i skogen

Husker ingen ting

Ti på ti mandag morgen møter Mette opp på tannlegekontoret igjen. Med seg har hun kjæresten Denny Omdal som støtte. Hun får en pille av tannhelsesekretæren og svelger den. Senere skal hun se på emballasjen at det er 1 mg Rohypnol.

Drøye 20 minutter senere merker hun at hun er døsig. Hun trenger støtte for å gå inn til tannlegen, men det sier hun at hun ikke husker noe av selv. Resten gjenforteller kjæresten.

LES OGSÅ: Beslagla 34 000 rohypnol-tabletter

Motgift

Ifølge Denny tar Mette plass i stolen. Hun får flere runder med bedøvelse, fordi hun svarer at det gjør vondt når tannlegen begynner. Mette forteller at hun ikke føler seg helt bra. Denny ser at hun begynner å skjelve. Så ser det ut som om hun blir bevisstløs.

Tannlegen forsvinner ut av rommet. Det neste som skjer, er at to ambulansemedarbeidere kommer inn med båre. De får ikke kontakt med Mette.

Ambulansen kjører til legevakten, men der er de tomme for motgift. Ferden ender derfor på akuttmottaket, der Mette får motgift og kommer til seg selv.

LES OGSÅ: Aslak (75) må vente i seks måneder på ny tann

Pustestopp

Ifølge Denny sier legen at Rohypnol ga kjæresten pustestopp, fordi hun har astma.
Mette er glad for at det gikk så bra, men er fortsatt skjelven.

– Hadde jeg ikke tannlegeskrekk fra før, har jeg det i alle fall nå, sier hun.

LES OGSÅ: Flest klager på privat tannlegebehandling

Tannlegen beklager

– Jeg vil beklage opplevelsen de fikk.

Tannlegens historie er den samme som den Mette og Denny Omdal forteller, bortsett fra at tannlegen sier hun ba sekretæren passe på, da hun gikk ut for å spørre kollegene, og senere ringe 113. Denny sier begge gikk.

– Jeg har ikke så lang erfaring med det preparatet, og ble bekymret da hun sa hun ikke følte seg så bra. Jeg følte det var tryggest for pasienten at ambulansepersonell vurderte det, for å være sikker, sier hun.

– Hvorfor brukte du Rohypnol?

– Hun jeg jobber sammen med har god erfaring med dette preparatet. Jeg bruker vanligvis Vival, og er nok mer bekvem med det. Men denne gangen brukte jeg Rohypnol. Jeg sjekket pasientens helseskjema, og så om jeg kunne bruke det, og det kunne jeg, svarer tannlegen.

Hun viser til at retningslinjene fra Universitetet i Oslo sier at flunitrazepam (virkestoffet i Rohypnol) kan brukes i behandling av pasienter med tannlegeskrekk.

LES OGSÅ: Kake til tannlegen

Artikkeltags