BUSKERUD : Forsvinner ildsjelene, forsvinner også ofte partilisten, slik tilfellet er med Ole Kolbjørnsæter i KrF i Svelvik.

– Vi ser jo at mange av de mindre partiene ute i kommunene sliter både med å fylle opp lister og få folk til å være med videre, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Det kan være en belastning å være et mindre parti i et kommunestyre, kanskje uten innflytelse. For noen blir det for mye, sier han.

For Svelvik KrF er slett ikke alene. Blant partiene i distriktet som sliter med å stille liste til lokalvalget til høsten er både i Drammen Senterparti, Venstre i Nedre og Øvre Eiker og KrF i Røyken.

Vanskelig med liste

I elvebyens Sp blir det klart i slutten av måneden om de klarer å samle sammen nok folk til en liste. Regjeringspartiet står nå uten representanter i bystyret.

– Nå får vi ikke vært med på beslutningene, men vi håper vi får fram en ildsjel som kan stille for oss, sier leder Siv Gunhild Grøneng i Drammen Sp.

Heller ikke Venstre i Nedre Eiker er sikre på om eikværinger vil finne partiets liste i valglokalet til høsten. Nåværende kommunestyrerepresentant Andreas Wilthil er den tredje til å representere partiet denne perioden. Da Venstre ble valgt inn i kommunestyret i 2007 hadde de kun fire medlemmer.

I Øvre Eiker greide Venstre å stille liste til forrige kommunevalg, men kom ikke inn i kommunestyret.

– Det er mange år siden vi har hatt noen inne i kommunestyret, så det veldig lite aktivitet i partiet. Man jobber litt i motbakke, sier Tor Ivar Bryn, som sto på toppen av lista i 2007. Partiet har ennå ikke avgjort om de stiller liste til høsten.

Personene trekker

Også i Røyken KrF kjenner de seg igjen i problematikken, spesielt etter at profilen Eva Høili forsvant til Høyre. Hun var KrFs eneste representant i kommunestyret i Røyken.

– Det er ikke så lett å få folk til å stille, men vi håper vi greier å finne noen, sier leder Astri Høisæter i Røyken KrF.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen påpeker at det er enda viktigere med personlighetene i lokalvalg enn det Jens, Siv eller Erna er ved stortingsvalg.

– De ideologiske forskjellene er ofte små. Det betyr mer hvem partiet har på listen. Populære kandidater trekker velgere til partiet.

Tross rekrutteringsproblemer, tror han ikke at de små partiene vil forsvinne fra politikken.

– Det er mange som mener vi går mot et trepartisystem med Ap, Frp og Høyre, sier han.

– Men jeg synes vi skal være forsiktig med å avsi dødsdom over både KrF og de andre små partiene. De viser seg å være ganske seiglivede, sier Marthinsen.