Topptungt i Hauern-løypa

Søndag stiller sivilarkitekt og Høyre-politiker Øystein Rognebakke til start i Torleif Haugs minneløp for andre gang. Årets Hauern-renn er det 42. i rekken. På deltakerlisten er en rekke lokale samfunnstopper. – Jeg har blitt lurt med av dårlige naboer, smiler Rognebakke. Her på vei til skirenn med sønnene Mathias (9), Magnus (6) og nabojenta Malene Instanes (9).

Søndag stiller sivilarkitekt og Høyre-politiker Øystein Rognebakke til start i Torleif Haugs minneløp for andre gang. Årets Hauern-renn er det 42. i rekken. På deltakerlisten er en rekke lokale samfunnstopper. – Jeg har blitt lurt med av dårlige naboer, smiler Rognebakke. Her på vei til skirenn med sønnene Mathias (9), Magnus (6) og nabojenta Malene Instanes (9). Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Søndag spenner Øystein Rognebakke på seg skiene og går Hauern. Det gjør også utenriksministeren og mange lokale samfunnstopper.

DEL

DRAMMEN: De er spreke, skiglade og har sentrale posisjoner enten lokalt eller nasjonalt. Startlisten til helgens Hauern inneholder en lang rekke lokale og nasjonale samfunnstopper.LES OGSÅ: Sprengkulda truer Hauern

Lurt med av naboer

Tre dager før det 45 kilometer lange rennet mellom Kanada i Lier og Spiralen i Drammen gjør sivilarkitekt Øystein Rognebakke klart til et annet renn: Sønnene på seks og ni år skal straks gå Telenorkarusellen.

– Vi smører der oppe gutter, sier Rognebakke til Magnus (6) og Mathias (9) før de gjør seg klare til å gå på ski fra boligen i Underlia og opp til Stronghytta. Øystein Rognebakke er medeier i arkitektfirmaet Halvorsen og Reine As, og dessuten Høyre-politiker i Drammen. I fjor kåret Drammens Tidende ham til byens niende mest mektige person.

Søndag stiller han i Hauern -rennet for andre gang. Avisen har tidligere skrevet at det gir status og prestisje å gå lange turrenn som Birken. Treningen før og gjennomføringen av slike renn har utviklet seg til å bli toppidrett for næringslivs- og samfunnstopper som konkurrere mot klokka og hverandre.

– Er det statusjaget som får deg til å gå Hauern?

– Nei, jeg har blitt lokket med av dårlige naboer, ler Øystein Rognebakke, og legger til:

– Hauern er ikke helt Birken. Se og bli sett-faktoren er relativt begrenset.

Fugleflukten

En kikk på deltakerlisten viser at mange flere lokale samfunnstopper skal gå rennet. Sammen med to brødre, og enten to eller tre av brødretrioens koner, stiller advokat Andreas Fuglesang til start under navnet Fugleflukten IL. Og han er ikke den eneste advokaten som stiller til start. Martin Wøien Gilhuus, også en habil fotballspiller på Spa/Bra, stiller til start. Han er advokat hos Fulford Pettersen & Co Advokatfirma, mens Fuglesang jobber i Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS.

– Jeg trener faste intervaller. Hver mandag sammen med Asbjørn R. Hansen jr., forteller Fuglesang.

Asbjørn R. Hansen stiller for Gyldenløve Cigar Selskab, der han er kasserer.

– Det er en sovende gutteklubb som nå kun eksisterer i navnet, sier han til Drammens Tidende.

Tidligere denne uken orket han ikke tanken på å trene. Årsaken er Marcialonga, det 70 km lange skirennet i Italia, som gikk sist søndag. Der selv Petter Northug slet med stakingen. Og som Northug var Hansen kraftig sliten i armene.

– Jeg har aldri vært med på et verre løp. Det var kun staking, og den siste bakken var helt forferdelig. Men Hauern er en koselig tur.

Kulden

En annen som gikk Marcialonga var Svein Nikolai Helling, daglig leder i Erling Sande AS. Firmaet importerer og forhandler motorsykler, mopeder, båtmotorer og snøscootere. Det siste kunne Helling ønsket seg i Italia sist helg.

– Det var meget trått føre. Tiden ble ikke god, men plasseringen ok. Jeg har aldri gått Hauern før. Det har som regel kollidert med andre aktiviteter, men det hadde vært morsomt å gjennomføre, sier han.

Kulden kan imidlertid stanse Svein Nikolai Helling fra å gå det 4,5 mil lange skiløpet. Han har problemer med kuldeastma, og det er meldt kaldt vær på arrangementsdagen.

– Jeg ser an temperaturen, sier han.

Arrangørene har for lengst gått ut og advart mot kulden, og ber deltakerne beskytte seg. Rennet går som planlagt, så lenge ikke temperaturen er under minus 24 grader i større deler av løypa.

Kid-arving

Kid-arving Andrew Gundersen var blant dem som gjennomførte Marcialonga sist helg.

Han brukte fem timer og 48 minutter på stakerennet, som ble vunnet av Jørgen Aukland på to timer og 55 minutter.

Søndag stiller Gundersen til start i Hauern. Gundersen stiller for øvrig under klubbnavnet Basseservice, samme klubb som Svein Nikolai Helling.

Kreative klubbnavn

Fantasien er stor når det gjelder klubbnavn. Foruten Fugleflukten, Gyldenløve Cigar Selskab og Basseservice har vi merket oss at skiløperne stiller til Hauern for klubbnavn som Foreningen For Frustrerte Fedre, Aass Juleøl og Underlia Downhil. Øystein Rognebakke stiller for sistnevnte.

Utenriksministeren

Jonas Gahr Støre. Han stiller til start i Hauern for femte gang. Med startnummer 1759 stiller han i klassen 51–55 år. Støre representerer Oslo-laget Heming IL, klubben som tok andreplass i NM-stafetten for kvinner sist søndag.

Hauern er seedingsrenn til Birkebeinerrennet i mars, og trekker til seg en god del deltakere som bor utenfor Buskeruds grenser.

En av dem, som også gikk Marcialonga, er Steinar Grini. Han er tidligere høydehopper og nå redaktør i Finansavisen.

Politi

Konnerud IL er nok den klubben som stiller med flest skiløpere på Hauern. Pr. 25. januar var mer enn 40 Konnerud IL-medlemmer påmeldt. Her finner vi blant andre Drammens politimester, Christine Fossen. Her blir det en skikkelig familiekonkurranse.

Sønnen Eirik Fossen stiller i klasse 17–18 år, mens moren Elin Fossen stiller som en av tre deltakere i klassen damer 71–75 år. Politimesteren selv stiller i klasse 46–50 år.

Fossen får følge av flere politifolk, blant andre Arne Lauvålien, som er lensmann i Lier. Han stiller i klasse 61–65 år for Drammen Skøiteklubb, men må nok finne seg i å gå klassisk.

Stensrud

Et annet idrettslag som stiller mannsterke er bedriftsidrettslaget Hassel BIL. Ved Hassel fengsel brukes friluftsliv aktivt i rehabiliteringen av straffedømte.

Den mest kjente av deltakerne derfra er Torgeir Stensrud, som i 2005 ble dømt til sju års fengsel for grovt bedrageri og regnskapsovertredelser i Finance Credit.

Siden har han tatt et kraftig oppgjør med seg selv og sin fortid, og ikke minst lagt mye vekt på fysisk aktivitet. Kirkens Bymisjon, som Stensrud har et godt forhold til, stiller også med flere deltakere.

Media

Det er også noen deltakere fra media. Drammens Tidendes nyhetsredaktør Hege Breen Bakken stiller til start. Hun får konkurranse i løypa av sin forgjenger, Karianne Braathen, som nå er redaksjonssjef reportasje i Norsk Ukeblad.

På startstreken står dessuten Dag Erlend Lohne Mohn, leder i Fortidsminneforeningen i Buskerud. Han jobber også som rådgiver for digitale tjenester i fylkesbiblioteket (Drammensbiblioteket).

Syklister

Et par som nok setter fart i skiløypene er terrengsyklistene Trude Wermskog Stormo og Lars Petter Stormo. Lars Petters bror, Fredrik Stormo, stiller også til start.

Blant politikere og ansatte i Drammen kommune er det ikke mange navn, men byutviklingssjef Bertil Horvli, som denne uken kunne glede seg over en omfattende utviklingsplan av blant annet Sundland, deltar i klasse 46–50 år.

Høyre-politikeren Jan Inge Aas Eidem, som i forrige periode satt i Drammen bystyre for Drammen Byliste, spenner også på seg skiene for å gå turen mellom Kanada og Spiralen.

Cruise

En som nok kan tenke seg å cruise gjennom løypa er Helge Otto Mathisen, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line.

Innen kommunikasjon finner vi også Anette Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Husbanken. Hun er for øvrig søster til Asbjørn R. Hansen, og kan jo håpe at broren er så sliten etter Marcialonga at hun slår knockout på ham.

Nancy Aamodt jobber med kommunikasjon og marked hos takbeleggprodusenten Protan. Hun driver også med skiinstruksjon, og viser nok hva hun kan på søndag.

Liker seg i motbakke

Muligheten for at det blir styggkaldt på søndag skremmer ikke Øystein Rognebakke.

– Jeg stiller til start så sant det blir renn, sier sivilarkitekten.

Han mener dessuten at Hauern-traseen, med en del tunge motbakker, passer ham perfekt.

– Jeg er egentlig ikke noen skiløper med god teknikk, så jeg gjør meg best i motbakkene. Kondisen er nemlig grei, ler han.

Om om målet hans er å gå fortere enn i fjor?

– Tja, traseen er annerledes i år, så jeg har en unnskyldning hvis det går tregere!

LES MER OM ARRANGEMENTET PÅ HAUERNS HJEMMESIDER

Artikkeltags