Skoleelever i hele Buskerud og Akershus har fri i uken som kommer. Det er høstferie og fantastiske forhold for tur. Høstferie gir tid og mulighet for å reise litt unna det hjemlige turterrenget. Bare halvannen time fra Drammen når du Norefjell.

Jeg ønsker å ta dere med til Høgevarde. Toppen ligger på 1459 meter over havet. Her vil du finne en sikteplate som viser nær en tredjedel av Norge. Utsikten fra Høgevardetoppen er vårt nest beste utsiktssted i Sør-Norge. Bare Gaustatoppen kan varte opp med lignende utsikt. Like nedenfor toppen ligger turistforeningens hytte - Høgevarde, ca. 1400 meter over havet.

Sjekk også UT-guiden for ting å gjøre i høstferien

Turforslaget denne gang starter ved parkeringsplassen ved Sandvasseter. Herfra er det ca. halvannen times gange inn til koselige Toveseter. En ubetjent hytte som drives av DOT. Du finner alt du har behov for av fasiliteter på hytta, men mat og lakenpose må du bringe inn selv.

Neste dag følger du rødmerket turistforeningsløype til Høgevarde. Høgevarde er en selvbetjent turistforeningshytte. Du vil altså kunne kjøpe proviant her. På veien vil jeg anbefale en tur oppom Gråfjell. Gråfjells høyeste punkt er vardet og er det høyeste punktet på Norefjell, 1466 meter over havet, også her en fantastisk utsikt. Absolutt verdt en avstikker fra løypa! Er du ekstra sprek tar du også turen opp til Ranten rett sør for løypa. Denne toppen er på 1419 meter over havet. Turen mellom Toveseter og Høgevarde tar ca. 5 timer, men legg til for pauser og avstikkere fra løypa. Når du har forsert stigningene fra Raudmyra og opp til Høgevarde tar du inn på hytta, legger av deg sekk og utstyr før du rusler opp til Høgevardetoppen. Beregn ca. 30 min opp til toppen.

Siste dagen kan du følge samme trasé tilbake til Sandvasseter, via Toveseter. Men jeg vil anbefale å gå rødmerket løype sydvest og ned til Tempelseter. Følg så rødmerket løype nordvestover til du kommer til Hesteryggen. Herfra følger du umerket sti ned til Sandvasseter. God tur!

LES OGSÅ: Kommuneoversikt: Et knippe høstferieaktiviteter