Viggo Kristiansens forsvarer, advokat Tore H. Pettersen, forsøkte onsdag å endre inntrykket Jan Helge Andersen (20) har gitt av seg selv som en noe hjelpeløs og uselvstendig etterdilter.
I retten har Andersen hele tiden sagt at det var Viggo Kristiansen (21) som ga ordrene, og at han selv ikke hadde noe valg. Han måtte bare adlyde.
Da advokat Pettersen startet sin eksaminasjon av Andersen i Kristiansand byrett onsdag, trakk han fram flere forhold som peker i retning av at Andersen er en atskillig mer beregnende og selvstendig person enn han selv har forsøkt å framstille seg som.

Aktiv i HV-ungdommen

Andersen har blant annet vært nestlagfører og lagfører i Heimevernets Ungdom, der han ga ordrer til et helt lag. Andersen bekreftet under utspørringen at han i HV-ungdommen hadde lært bedre å si fra, men at dette ikke har influert på hans beskjedenhet og tilbakeholdenhet i andre sammenhenger, utenfor HV-ungdommen.
Av spørsmålsstillingen og svarene Andersen ga til Pettersen gikk det fram at Andersen hadde utviklet egne teknikker i kamuflasje. Ifølge Andersen benyttet han disse teknikkene da han sammen med Kristiansen skjulte de to småjentene i Baneheia.
Advokat Pettersen forsøkte også å dokumentere Andersens hang til å oppsøke miljøer der det brukes våpen. På Pettersens spørsmål bekreftet Andersen at han så for seg en militær fremtid, og at han ønsket seg til Telemarkbataljonen.
Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen er tiltalt for å ha voldtatt og drept Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai i fjor. Da rettssaken mot de to startet i Kristiansand byrett mandag nektet Viggo Kristiansen straffskyld, mens Jan Helge Andersen erkjente straffskyld for overgrep og forsettlig drap.

Følte seg som offer

I retten onsdag fortalte Andersen også om omstendighetene rundt pågripelsen av ham 13. september i fjor.
– Jeg lå og sov da politiet kom stormende inn døren, sa Andersen. Bak sengekanten sto en salongrifle.
– Pass opp for våpenet, sa de. Jeg prøvde å stå opp, men de dyttet meg tilbake og satte på meg håndjern. Så ble jeg vist arrestordren og kjørt bort, sa Andersen.
I det første avhøret med politietterforsker og avhørsleder Geir Hansen fikk Andersen vite at politiet hadde funnet et hår på åstedet i Baneheia som stammet fra ham.
– Først nektet jeg plent, men da han sa noe om at jeg selv kunne være et offer i saken, og at det var best både for meg og familien at jeg tilsto, ble jeg nesten på gråten. Jeg tilsto etter at Hansen hadde sagt dette om «offer». Det gjorde et ganske stort inntrykk på meg, sa Andersen.
Om han allerede i dette første avhøret nevnte noe om at de var flere om forbrytelsen i Baneheia, svarte Andersen ikke helt konkret på.
– Dette har jo vært nevnt i alle avhør, sa han.

Møttes i fengselet

I retten onsdag kom det også fram at Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen har møtt hverandre én gang i fengselet etter at de ble varetektsfengslet. Da ble Andersen møtt med et iskaldt blikk av den tidligere bestekameraten.
– Det var det samme blikket som han hadde i skauen den dagen (dagen drapene skjedde, red. anm.). Det var morskt, og det gnistret i øynene, sa Andersen.
Like før hadde hans forsvarer Ben Fegran spurt hvorfor han ikke har sett på Kristiansen under rettssaken.
– Jeg er ikke interessert i det, svarte Andersen.
I dag starter Wiggo Kristiansen sin forklaring, som det er knyttet stor spenning til.(NTB)