Gå til sidens hovedinnhold

- Ungdommer må ha klare grenser

Artikkelen er over 10 år gammel

– Aksjoner raskt og marker tydelig grenser for ungdommer på skråplanet. Det er en bedre oppskrift enn å senke den kriminelle lavalderen.

Dette mener advokat Sjak R. Haaheim.

– Vi må huske at dette er barn som er på et annet modenhetsnivå enn oss voksne. For å bryte av utviklingen når de er så unge må man ha myndige voksne som er i stand til å håndtere ungdom som er på skråplanet, sier Haaheim.

Advokaten kjenner til tilfeller der ansatte ved barnevernsinstitusjoner har vært så redde at de har låst seg inne og ringt politiet.

– Isteden burde de ha hatt redskaper for å takle en slik situasjon selv. Når slik skjer er vi kommet i en situasjon hvor vi ikke er modige nok til å takle ungdommene. Vi må ikke bli et samfunn der vi er livredde for å si hva som er greit og hva som ikke er greit, sier Haaheim.

Han mener at regelverket må gi mulighet for at både politi og barnevern kan være håndfaste.

– Det kan faktisk være i barnets interesse, i noen tilfeller, å bruke tvang. Vi skal ikke være redde for å være myndige og tydelige voksne. Og vi må heller ikke ha et angstfylt forhold til å bruke makt for å markere hvor grensene skal gå, sier han.

– For mange av ungdommene på skråplanet er det enkle budskap som gjelder. Ja, dette er greit. Og nei, dette er ikke greit, sier Haaheim.

Kommentarer til denne saken